Marokański olej arganowy Natuwit – sklep

21 grudnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Do kupienia TUTAJ

Dla prawdziwych koneserów !

Naturalny olej arganowy otrzymywany jest wyłącznie z nieobrabianych chemicznie, świeżych nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w Afryce oraz w Maroku w jego południowo-zachodniej części. Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste oliwki niejadalnych owoców. Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują się marokańskie kobiety. Olej nazywany przez autochtonów ardjan, marokańskie złoto lub migdał Berberów ma złocisty odcień oraz delikatny orzechowy zapach.

Drzewa arganowe rosną tylko w środowisku ekologicznie czystym, na terenie wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby i starania posadzenia drzew arganowych w terenie innych krajach nie powiodły się.

Olej arganowy w 80 % składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (ok. 35 %). Olej w swoim składzie posiada również bardzo wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; tokoferole ( 8 % ) i karotenoidy (37 %) . Tokoferol to główny antyoksydant który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

W ofercie Naszeg sklepu znajda Państwo dwa rodzaje oleju arganowego. Olej Arganowy Basic o bardzo delikatnej orzechowej nucie. Olej Arganowy Classic o mocnym, orzechowym smaku i aromacie. W celu uzyskania odpowiadającego indywidualnym gustom natężenia smaku i zapachu polecamy dowolne mieszanie obu rodzajów oleju arganowego.

OLEJ ARGANOWY-ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Olej arganowy posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów. Nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs. Wystarczy kilka kropel, aby nadać potrawie wyjątkową nutę . Jako prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju arganowym .

Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości zdrowotnych oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero pod koniec smażenia lub gotowania. W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem. Wpływa to korzystnie na układ krążenia, wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność organizmu.

OLEJ ARGANOWY -ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE

W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony głównie ze względu na swoje działanie odmładzające. Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie produktów ANTI-AGING. Zawdzięcza to dużej zawartości tokoferoli ( witamina E ), w tym również Beta-tokoferol, Gamma-tokoferol i Delta-tokoferol .

Olej arganowy to eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym skórę, wzmacnia włosy oraz paznokcie, chroni przed agresywnym działaniem słońca i wiatru. Jest doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek Łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, łuszczycy. Przynosi świetne efekty w chorobach skóry. Jest także stosowany przy egzemie, pęknięciach skóry.

Z powodzeniem można stosować go w codziennej pielęgnacji całego ciała, również w pielęgnacji noworodków. Polecamy dowolne kompozycje z ulubionymi olejkami eterycznymi do kąpieli lub masażu. Jest doskonałym środkiem na przesuszone. łamliwe włosy. Zwalcza łupież skóry. Pomocny przy rozdwajających się paznokciach.

Głęboko i skutecznie nawilża suchą skórę. Zawarta w oleju arganowym witamina F przyspiesza gojenie ran, oparzeń, owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych. Witamina F używana jest przy produkcji specjalistycznych kremów, które wykorzystywane są przy pielęgnacji skór niemowlaków, ma właściwości antyalergiczne, dobrze się wchłania, wspomaga organizm w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Niedobór tej witaminy powoduje wiele poważnych schorzeń. Kosmetyczny olej arganowy jest dodatkowo filtrowany, bezzapachowy, o wysokiej zawartości Wit. E. Tłoczony na zimno z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych.

OLEJ ARGANOWY-ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE NATURALNEJ

Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju arganowego na nasz organizm jest wszechstronny. Bezsprzecznie do jednej z największych zalet zalicza się niespotykanie wysoka liczbę zawartych w oleju arganowym naturalnych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami Witamina E to idealny obrońca przed starością i doskonale nadaje się do walki z utleniaczami.

Zawartość Wit. E ( 620 mg/kg ) jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek ( 320 mg/kg ). Olej arganowy zawiera również kwas linolowy ( 35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom. Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.

OLEJ ARGANOWY NATUWIT to produkt:

– w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie

– tłoczony na zimno ( pierwsze tłoczenie)

– bez środków konserwujących

– bez sztucznych barwników

– bez cholesterolu

– bogaty w naturalną Wit. E

– certyfikowany ( Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską ( Novel Food Verordnung )

– oryginalny marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych

Cena: 85,12 zł

Do kupienia TUTAJ