Manufaktura Czekolady czyli czekolady ręcznie robione – opinia

30 października 2012, dodał: angelusia
Artykuł zewnętrzny

Myślałam, że w sprawie czekolady jestem już tak obeznana, że nic nie może mnie zaskoczyć… Do czasu, kiedy dzięki uprzejmości Pana Krzysztofa otrzymałam do testów dwie czekolady. I to właśnie o nich będzie dzisiejsza recenzja:)

Czym jest Manufaktura Czekolady?

Ano jest to jedyny zakład w Polsce, gdzie czekolada wytwarzana jest ręcznie, bezpośrednio z ziarna kakaowca. W związku z tym czekolada ma bardzo intensywny i prawdziwy smak:)

W tym oto zakładzie, można stworzyć czekoladę na życzenie!!! Czyli poprostu taką jaką Ty sam/a wybierzesz!!! Dodatki do czekolad są naprawdę znakomite i czasem zdumiewające… No bo jak można połączyć słodycz czekolady np. z kwiatem soli morskiej, imbirem czy chili Peri Peri. Ano można i ja się o tym przekonałam:)

W związku z tym, zacznijmy od tej oto czekolady:

Czekolada 70% kakao z Ghany + kwiat soli morskiej

Jest to prawdziwa czekolada, wyrabiana bezpośrednio z ziaren kakaowca.

Skład: kakao z Ghany (70%), cukier trzcinowy, fleur de sel

Nuty smakowe: delikatnie słone preludium, kompozycja aromatów karmelu i mokrej ziemi, posmak palonego drewna.

Masa netto: 50 g

Cena: 16,99 zł http://sklep.manufakturaczekolady.pl/c/1/deserowe-z-dodatkami.html

Co to jest Fleur de Sel?

Jest to bardzo delikatna i pełna minerałów sól, zbierana ręcznie w Parku Naturalnym Secovlje Saline w Słowenii. Stanowi najcenniejsze 2 % soli morskiej.

Już samo opakowanie czekolady jest bardzo gustowne i eleganckie. Delikatny papier, nie ma nic wspólnego z tandetnymi opakowaniami czekolady. W związku z tym tabliczka takiej czekolady, może posłużyć nam nawet jako upominek lub prezent dla kogoś bliskiego. Na dole opakowania znajduję się delikatny akcent…

A co moim oczom ukazało się po otwarciu opakowania?… O kurczę… Nie wierzyłam…

Widzieliście coś takiego? Bo ja wprost przecierałam oczy ze zdumienia, jak fantastycznie może być zapakowana, wydawałoby się, zwykła tabliczka czekolady!!!

Wewnątrz opakowania znajdziemy zadrukowaną stronę z informacjami o twórcach Manufaktury Czekolady:

A na zdjęciu widoczni są dwaj panowie- koledzy ze szkolnej ławy- którzy założyli właśnie ten zakład… Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski.

Wewnątrz znajdziemy także małą, brązową ulotkę z informacją o dodatku  i ciekawym faktem dotyczącym czekolady. No i przyszedł czas na samą czekoladę… Zapakowana jest w złoty papier, nie takie zwykłe sreberko które znamy, lecz w trwały i szczelny…

A i oto ona…

A z tyłu… Znów zaskoczenie… ziarna soli!!!

No i zaczęło się próbowanie:) Smak czekolady jest naprawdę wyrazisty i prawdziwy. Nigdy nie jadłam tak wspaniałego produktu. Ważne jest to, że czekolada nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, spulchniaczy itp. Jest wyrabiana ręcznie, a  więc z ogromną dokładnością… Kiedy włożysz kostkę czekolady do ust, wciąż masz ochotę na więcej:) Sól i słodycz czekolady znakomicie się ze sobą komponują, tworząc niepowtarzalny smak. Panowie zaskoczyliście mnie na maksa:) Szkoda tylko, że tabliczka jest mała:(

No i pozostała jeszcze jedna perła wśród czekolad:

Czekolada mleczna Kakao 44% + Truskawka

Wspaniałe opakowanie prawda?

Czekolada wyrabiana ręcznie z dużą iloscią kakao, prawdziwą laską wanilii, bez lecytyny i innych ulepszaczy.

Skład: cukier trzcinowy, prażone ziarno kakao, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, liofilizowana truskawka, laska wanilii.

Masa netto: 55 g

Cena : 12, 49 zł http://sklep.manufakturaczekolady.pl/p/10/31/czekoladowy-gaj-z-truskawkami-55g-czekolady-mleczne.html

Tutaj również można się zachwycać opakowaniem czekolady. Na rysunku drzewko, a widocznym ,,okienku,, fragment czekolady… Wspaniały pomysł. Czekolada jest świetnie zapakowana i zafoliowana, więc mamy pewność że jest na pewno świeża i pachnąca:) A tak oto wygląda tabliczka:

Truskawki zatopione w czekoladzie… coś wspaniałego….

Aż ślinka cieknie na sam widok:)

Jest to prawdziwie mleczna czekolada. Dodatkowo wanilia, znakomicie się komponuje z odrobiną truskawki. Nigdy nie jadłam tak pysznej, mlecznej czekolady. Przyzwyczajona jestem do smaku cukru i niczego więcej. Tutaj mamy dużo kakao, co sprawia, że czekolada nie jest dla nas szkodliwa. Możemy od czasu do czasu zajadać się nią i nie martwić się o zdrowie:) Moja rodzina spałaszowała ją migiem:) I znów tabliczka taka malutka… Przydałaby się większa:)

Dziękuje panu Krzysztofowi za możliwość przetestowania wspaniałych czekolad. Życzę dalszych sukcesów.

Was zapraszam na stronę Manufaktury : http://www.manufakturaczekolady.pl/ i na FB: https://www.facebook.com/manufakturaczekolady Znajdziecie tam zdjęcia i opisy wspaniałych czekolad i wiem napewno, że niejeden będzie miał na nie chrapkę:)