„Mali szefowie kuchni“ – Joseph Seeletso

16 listopada 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Joseph Seeletso, wykształcenie zawodowego szefa kuchni zdobył w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie „Dzień Dobry TVN” oraz w „Pytanie na śniadanie” w TVP2, juror I i II edycji programu „Top Chef”, wydaje właśnie nową książkę pt. „Mali szefowie kuchni”. Autor w swoją kulinarną podróż zabrał siedmioro dzieci, które pragną zostać profesjonalnymi szefami kuchni. Wraz z nimi zachęca do gotowania zarówno dorosłych, jak i młodych. Premiera książki już 18 listopada, ukaże się nakładem Edipresse Książki.

mmmmW książce „Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi. „Moim marzeniem zawsze było przekazywanie wiedzy i pasji młodym osobom. Ogromną radością było zabranie dzieci do Londynu i poszerzanie ich horyzontów” mówi autor. Młodzi kucharze wraz ze swym mentorem odwiedzają np. najstarszy i największy targ w Londynie – Borough Market, restaurację Gordona Ramsay’a, Jamie’go Olivera, rozkoszują się też smakiem popołudniowej, angielskiej herbaty w hotelu The Ritz London.

W książce „Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletso przedstawia swoją historię smaków. Między innymi wspomina historię ze studiów w Westminster Kingsway College, kiedy pewnego razu połączył ze sobą jaśmin i buraki. Tak powstała „sałatka z ryżem jaśminowym i dressingiem buraczanym”, na którą przepis zamieścił w książce. Znajdziemy również receptę na najsmaczniejszego kurczaka z serem brie, którego Joseph Seeletso przygotowywał 18 lat temu w restauracji w Krakowie, gdzie stawiał swoje pierwsze kroki w gastronomii w Polsce. Autor zamieścił też wiele cennych rad dotyczących smacznego i sprawnego gotowania. W swojej popisowej przystawce „bliny z krewetkami curry i bananem” podpowiada jak złagodzić aromat curry, czy jakiego produktu użyć zamiast wina do dania z małż z pesto.

Książka Josepha Seeletso „Mali szefowie kuchni” wzbogacona została dodatkowymi zdjęciami oraz filmami. Wystarczy zainstalować na swoim telefonie aplikacje Tap2C, by poznać jeszcze więcej przepisów i porad dotyczących gotowania.

O Autorze:
Joseph „Józek” Seeletso pochodzi z Botswany, z rodziny książęcej. Jest absolwentem prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej Westminster Kingsway College w Londynie, gdzie uzyskał dyplom profesjonalnego szefa kuchni. Ma 23-letnie doświadczenie, gotował w różnych zakątkach świata. Prowadził kulinarny show w porannych programach telewizyjnych TVN i TVP2. Występował na antenie CNN i BBC. Był jurorem I i II polskiej edycji programu TOP CHEF. Gotował m. in. dla księżniczki Anny, króla Szwecji Gustawa XVI i królowej Sylwii, Billa Gates’a i Michaela Jacksona. Autor książki z przepisami zatytułowanej Kulinarne podróżne zmysłów. Od Okawango po Bałtyk. Obecnie prowadzi Joseph’s Global Restaurants.
To była prawdziwa przyjemność uczyć Josepha, tutaj w Westminster Kingsway College kiedy był początkującym kucharzem. Przyjechał do nas nieśmiały chłopak z Botswany i zanim ukończył uczelnię, stał się pewnym siebie młodym człowiekiem pełnym pasji. To tutaj Joseph nauczył się podstaw kuchni zawodowej, zdobył umiejętności, wartości oraz profesjonalizm. Dzięki temu mógł rozpocząć nowe życie zawodowe. Fantastycznie jest obserwować Josepha z następnym młodym pokoleniem kucharzy. Życzę jemu i jego podopiecznym wszystkiego, co najlepsze w karierze.

Simon Stocker, wykładowca Westminster Kingsway College:

Dzięki swej wyrazistej osobowości, wyjątkowemu talentowi oraz determinacji Joseph odniósł sukces i stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych uczestników konkursu Toque d’Or. Jestem dumny z tego, że mogłem być jego mentorem.

Dane wydawnicze:
Autor: Joseph Seeletso, tytuł: „Mali szefowie kuchni”, Edipresse Książki, ISBN 9788379450756, cena: 49,90 zł, format 190 x 250 mm, liczba stron: 240, oprawa twarda, data premiery: 18 listopada.






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz