Makaron bezglutenowy – jaki wybrać?

13 września 2017, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Spożywanie produktów bezglutenowych to sposób odżywiania, który na dobre zagościł w naszych kuchniach. I choć pewnie wszyscy kochamy zapach i smak tradycyjnie wypiekanego pieczywa, to w glutenie właśnie upatruje się źródła wielu schorzeń nękających współczesnego człowieka. A jeśli zdrowe zamienniki są na wyciągnięcie ręki, to po co ryzykować? Prezentujemy więc bezpieczną alternatywę dla uwielbianych przez wszystkich makaronów.

 

Makaron z mąki kukurydzianej

To makaron najbardziej zbliżony smakiem do zwykłego makaronu pszennego, jest więc najlepszym wyjściem dla tych z nas, którzy przyzwyczajeni są do tradycyjnych smaków. Makaron z mąki kukurydzianej nie zawiera glutenu i łatwo go ugotować – zachowuje kształt i sprężystość. Ładnie prezentuje się na talerzu

Jednak wybierając makaron kukurydziany warto pamiętać, by decydować się wyłącznie na produkty opatrzone znakiem “GMO Free”. Takie makarony oferuje marka Sotelli24 polski producent makaronu kukurydzianego. Znajdziecie tu makarony we wszystkich kształtach: gnocchi, macaroni, penne, capellini, fusilli i inne. Dzięki temu ugotujecie nie tylko pyszne danie obiadowe, ale także aromatyczną zupę i pożywną sałatkę.

Makaron ryżowy

Makaron ryżowy to bardzo dobry zamiennik tradycyjnego: ma neutralny, delikatny smak, łatwo więc włączyć go do diety dziecka i osoby w podeszłym wieku. Nie zawiera tłuszczu, więc jest niskokaloryczny i można jeść go właściwie bez ograniczeń. Pasuje do większości dań przygotowywanych w domu.

Z makaronem ryżowym należy jednak postępować bardzo ostrożnie, jest bowiem niezwykle kruchy i łatwo go rozgotować.

 

Makaron gryczany

To makaron przygotowywany z mąki gryczanej. Jest smaczny i zdrowy: zawiera niewiele tłuszczu, za to sporo minerałów, potasu i magnezu. Całkowicie bezpieczny dla osób chorujących na celiakię oraz przebywających na diecie ubogiej w białko lub odchudzającej.

Brązowy kolor makaronu gryczanego wygląda bardzo apetycznie, ale uniemożliwia “przemycenie” go w diecie dziecka lub osoby wybrednej. Ma także delikatny, choć specyficzny smak, do którego trzeba się przyzwyczaić.

 

Makaron z amarantusa

Makaron z amarantusa to dość interesująca na pierwszy rzut oka propozycja. Jest bardzo zdrowy – temu nie da się zaprzeczyć. Nie zawiera tłuszczu więc nie tuczy i jest bezpieczny dla osób z celiakią. Producenci oferują go w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Jest jednak jeden problem: bardzo trudno go ugotować. W praktyce często okazuje się, że makaron z wierzchu już jest rozgotowany, a w środku – jeszcze twardy. Nie używajcie więc go na przyjęciach i obiadach dla znajomych, jeśli nie chcecie by Wasi goście byli głodni.

 

Makaron z ciecierzycy

Makaron przygotowany z ciecierzycy to zdrowa alternatywa dla makaronu z mąki pszennej. Zawiera w sobie całe bogactwo składników, które posiada ciecierzyca – minerały, makro- i mikroelementy. Jest bezpieczny dla osób z celiakią, a ponieważ ma wygląd zwykłego makaronu – łatwo wprowadzić go do diety dzieci i osób starszych. Jedynym problemem, na jaki możecie napotkać, jest problem jego gotowania. Zachowuje się bowiem podobnie do makaronu z amarantusa – szybko jest gotowy z wierzchu, lecz w środku całkiem surowy.

 

Naszym zdaniem najlepszy makaron bez pszenicy to makaron kukurydziany. Ma w sobie wszystkie zalety, które czynią go idealnym: jest zdrowy, smaczny, łatwo się przygotowuje i ma neutralny smak.