Spożywanie produktów bezglutenowych to sposób odżywiania, który na dobre zagościł w naszych kuchniach. I choć pewnie wszyscy kochamy zapach i smak tradycyjnie wypiekanego pieczywa, to w glutenie właśnie upatruje się źródła wielu schorzeń nękających współczesnego człowieka. A jeśli zdrowe zamienniki są na wyciągnięcie ręki, to po co ryzykować? Prezentujemy więc bezpieczną alternatywę dla uwielbianych przez wszystkich makaronów.
Makaron z mąki kukurydzianej
To makaron najbardziej zbliżony smakiem do zwykłego makaronu pszennego, jest więc najlepszym wyjściem dla tych z nas, którzy przyzwyczajeni są do tradycyjnych smaków. Makaron z mąki kukurydzianej nie zawiera glutenu i łatwo go ugotować – zachowuje kształt i sprężystość. Ładnie prezentuje się na talerzu
Jednak wybierając makaron kukurydziany warto pamiętać, by decydować się wyłącznie na produkty opatrzone znakiem “GMO Free”. Takie makarony oferuje marka Sotelli24 – polski producent makaronu kukurydzianego. Znajdziecie tu makarony we wszystkich kształtach: gnocchi, macaroni, penne, capellini, fusilli i inne. Dzięki temu ugotujecie nie tylko pyszne danie obiadowe, ale także aromatyczną zupę i pożywną sałatkę.
Makaron ryżowy
Makaron ryżowy to bardzo dobry zamiennik tradycyjnego: ma neutralny, delikatny smak, łatwo więc włączyć go do diety dziecka i osoby w podeszłym wieku. Nie zawiera tłuszczu, więc jest niskokaloryczny i można jeść go właściwie bez ograniczeń. Pasuje do większości dań przygotowywanych w domu.
Z makaronem ryżowym należy jednak postępować bardzo ostrożnie, jest bowiem niezwykle kruchy i łatwo go rozgotować.
Makaron gryczany
To makaron przygotowywany z mąki gryczanej. Jest smaczny i zdrowy: zawiera niewiele tłuszczu, za to sporo minerałów, potasu i magnezu. Całkowicie bezpieczny dla osób chorujących na celiakię oraz przebywających na diecie ubogiej w białko lub odchudzającej.
Brązowy kolor makaronu gryczanego wygląda bardzo apetycznie, ale uniemożliwia “przemycenie” go w diecie dziecka lub osoby wybrednej. Ma także delikatny, choć specyficzny smak, do którego trzeba się przyzwyczaić.
Makaron z amarantusa
Makaron z amarantusa to dość interesująca na pierwszy rzut oka propozycja. Jest bardzo zdrowy – temu nie da się zaprzeczyć. Nie zawiera tłuszczu więc nie tuczy i jest bezpieczny dla osób z celiakią. Producenci oferują go w wielu różnych kształtach i rozmiarach. Jest jednak jeden problem: bardzo trudno go ugotować. W praktyce często okazuje się, że makaron z wierzchu już jest rozgotowany, a w środku – jeszcze twardy. Nie używajcie więc go na przyjęciach i obiadach dla znajomych, jeśli nie chcecie by Wasi goście byli głodni.
Makaron z ciecierzycy
Makaron przygotowany z ciecierzycy to zdrowa alternatywa dla makaronu z mąki pszennej. Zawiera w sobie całe bogactwo składników, które posiada ciecierzyca – minerały, makro- i mikroelementy. Jest bezpieczny dla osób z celiakią, a ponieważ ma wygląd zwykłego makaronu – łatwo wprowadzić go do diety dzieci i osób starszych. Jedynym problemem, na jaki możecie napotkać, jest problem jego gotowania. Zachowuje się bowiem podobnie do makaronu z amarantusa – szybko jest gotowy z wierzchu, lecz w środku całkiem surowy.
Naszym zdaniem najlepszy makaron bez pszenicy to makaron kukurydziany. Ma w sobie wszystkie zalety, które czynią go idealnym: jest zdrowy, smaczny, łatwo się przygotowuje i ma neutralny smak.