Otrzymałam do testowania paczuszkę. A właściwie niemałą paczkę. Znalazłam w niej pięć produktów (zdjęcia na samym dole posta). Ów paczka zawierała: mąkę pszenną, kaszę jęczmienną perłową, kaszę gryczaną, otręby owsiane oraz płatki owsiane górskie extra. Dziś opowiem Wam o mące pszennej. Użyłam ją do ciasta drożdżowego. Na jej bazie przygotowałam bułki pszenne z sezamem w sam raz do burgerów.
Użyłam takiej mąki:
Bułki pszenne z sezamem:
Czego potrzeba? : (na 4 sporej wielkości bułki, idealne do burgerów)
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 360 ml letniego mleka
- 40 g masła
- 60 g cukru
- 12 g drożdży
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
ponad to:
- 1 jajko
- ziarno sezamu
I co dalej?:
Drożdże, cukier i miód wymieszaj w letnim mleku. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej masło i sól. Do mąki dodaj mleko ( zmieszane z resztą składników). Wyrabiaj, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Zostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na jakieś 2 godziny. W tym czasie złóż ciasto dwa razy (rozciągnij i złóż jak kopertę). Po tym czasie uformuj swoje bułki i rozłóż na papierze do pieczenia na blaszce. Ponownie zostaw pod przykryciem na godzinkę. Po tym czasie rozkłóć jajko i posmaruj nim swoje bułki i obsyp ziarnem sezamu. Piecz ok. 19 minut w temperaturze 180 st. C. Jeśli postanowisz przygotować mniejsze bułki skróć czas ich pieczenia.
O mące pszennej tortowej firmy Stoisław:
Ogólnie jestem bardzo zadowolona z zachowania się mąki. Dzięki niej mam pięknie wyrośnięte bułeczki. Zagniatanie ciasta również nie sprawiało mi problemu. W przeciwieństwie do kaszy jęczmiennej perłowej udało mi się znaleźć ów mąkę w sklepie. Cena jest jak najbardziej w porządku- ok. 2,20 za kilogram. Chętnie kupię tą mąkę ponownie. Jednak nie wiem czy zdecydowałabym się na nią po raz pierwszy. Dlaczego? Opakowanie owszem estetyczne, ale nie przyciąga uwagi. Dobrze by było jakoś je wyróżnić z tłumu ;)
Testowała:
Paulina – Blog kulinarny
Prowadzi bloga: http://przepisoteka.blogspot.com/