M. Bardadyn: Odchudzająca książka kucharska – recenzja
Marek Bardadyn:
Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej
Dieta strukturalna odmładza, regeneruje i wzmacnia strukturę tkanek organizmu. Równocześnie zapewnia trwałe obniżenie i stabilizację masy ciała dzięki stymulowaniu tempa przemiany materii. Twórcą diety strukturalnej jest lekarz bariatra Dr Marek Bardadyn – ekspert w dziedzinie odchudzania, odżywiania, medycyny anti-aging, fizjologii treningu sportowego oraz profilaktyki i leczenia schorzeń cywilizacyjnych. W diecie zalecane są naturalne produkty o maksymalnej zawartości najbardziej wartościowych składników odżywczych – witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy – i minimalnej kaloryczności. Wśród produktów zalecanych w diecie strukturalnej znajdują się starannie wyselekcjonowane najbardziej wartościowe produkty zbożowe, warzywa, owoce, orzechy i pestki, niezbędne tłuszcze, produkty stanowiące źródło najwyższej jakości białka przede wszystkim pochodzenia roślinnego, ryby oraz w niewielkich ilościach chude gatunki mięsa.
Dieta strukturalna doskonale sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, m.in. nadciśnienia, miażdżycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, cukrzycy, nowotworów, depresji i zespołu przewlekłego zmęczenia. Dieta strukturalna jest dietą pełnowartościową, a jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauk o żywieniu. Wzmocnienie struktury organizmu, eliminacja toksyn i normalizacja masy ciała zapewnia poczucie lekkości, przypływ energii, trwałą poprawę samopoczucia i obniżenie wieku biologicznego o 10-15 lat.
W pierwszej części książki autor przedstawia podstawowe założenia diety strukturalnej, podpowiada jak planować dietę odchudzającą, opisuje zasady diety strukturalnej oraz zdrowego stylu życia, podpowiada jak unikać pułapki tzw. pustych kalorii, przedstawia produkty najbardziej wartościowe dla współczesnego człowieka, omawia również podstawy zdrowego odżywiania, jako klucza do zachowania efektów stosowania diety. W drugiej części książki, znacznie bardziej obszernej autor przedstawia przepisy dla przygotowania pełnowartościowych dań dopasowanych do zasad diety strukturalnej. Autor dzieli przepisy na 6 grup, wyróżniając je jako rozdziały, w tym: koktajle, zupy odchudzające, sałatki, dania główne, dania wegetariańskie oraz desery, muesli i dipy.
Koktajle Marek Bardadyn dzieli kolorami i wartością kaloryczną, wymieniając koktajl biały, żółty, zielony, fioletowy itd. Zupy odchudzające to między innymi: zupa z kalafiora, kociołek Manhattan, owsianka królewska czy zupa bananowa, natomiast wśród polecanych sałatek znajdziemy: sałatkę z awokado i papai, sałatkę z buraczków, sałatkę z cykorii czy sałatkę ryżową z kiwi. Wśród dań głównych osoby dbające o linię mogą wybrać: rybę zapiekaną z cukinią i mozzarellą, kurczaka z grilla z sałatką z grejpfruta, potrawkę z kurczaka w sosie cytrynowym, chińską patelnię, gołąbki z kaszą w sosie pomidorowym czy klopsiki mięsno-szpinakowe z brązowym ryżem. Dla wegetarian autor proponuje przepisy na pasztet jarzynowy, makaron z fasolą, aglio, olio i pepperoncino, frytki dietetyczne, zapiekany kalafior czy ziemniaki z trzema twarożkami. Pomysły na desery to między innymi: ciasteczka owsiane, deser malinowy, czy ciastka Rob Roya.
Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są kolorowymi zdjęciami, które pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Książkę polecamy wszystkim poszukującym dobrej i sprawdzonej diety z przepisami, a także wszystkim, którzy chcą się nauczyć lekkostrawnej sztuki kulinarnej. Ciekawa, smaczna i bardzo wartościowa pozycja.