Masz akwarium? Może przydałoby się wprowadzić jakieś wizualne urozmaicenie? Odpowiednio przygotowana łupina z kokosa z pewnością doda uroku i egzotycznego charakteru Twojemu akwarium! Mało tego; niektóre gatunki (na przykład piskorek) lubią kryjówki, więc z pewnością spodoba im się ten pomysł ;)
Co należy zrobić, aby łupina kokosa nie zatruła nam rybek, nie zgniła oraz nie barwiła zbytnio wody:
1. Wydobywamy ze środka mleczko. Wbijamy w tym celu do jednej z trzech ,,dziurek” kokosa korkociąg lub śrubokręt. Szczegółowe informacje, jak otworzyć kokosa znajdziecie TUTAJ
2. Kiedy już przelejemy/wypijemy kokosowe mleczko, robimy w łupinie otwór. Można do tego użyć śrubokręta i młotka, żeby orzech pękł. Jednakże najłatwiejszą metodą jest podziałanie gorącą temperaturą-informacje TUTAJ
3. Dowolnym narzędziem wydobywamy ze środka biały, kokosowy miąższ. Możemy go później użyć w kuchni, bądź zjeść od razu ;)
4. Gotujemy łupinę w osolonej wodzie 10-20 minut. Powtarzamy tę czynność 3 razy.
5. Dwa razy gotujemy 10-20 minut w nieosolonej wodzie. Po drugim gotowaniu nie wyciągamy kokosa z wody, lecz czekamy, aż w niej wystygnie.
6. Możemy jeszcze usunąć ,,włoski” z łupiny (na przykład papierem ściernym).
7. Wkładamy mokrą łupinę kokosa do akwarium i podziwiamy efekt!