Odpowiedź na to pytanie wydaje się być oczywista. Brukselki już z samej zasady się po prostu nie lubi.
A dlaczego w ogóle powinno się jeść brukselkę?
Otóż warzywo to jest źródłem wielu witamin, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Już 150 g brukselki pokrywa całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a duża ilość beta-karotenu, który jest przez człowieka zamieniany na witaminę A, wspomaga m.in. wzrost dzieci oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Nazywana warzywem młodości wspomaga ogólną odporność organizmu, blokuje rozwój komórek nowotworowych. U kobiet działa przeciw nowotworowo – regulując poziom hormonów odpowiedzialnych za raka piersi, macicy i jajników.
To tylko kilka dobroczynnych właściwości tego warzywa, ale to powinno wystarczyć, żeby przekonać Was do jedzenia tego pysznego warzywa :)
Po szybki i prosty przepis na brukselkę zapraszam na
www.ugotowanaania.blogspot.com