Lodówka mrozi zamiast chłodzić – poznaj najczęstsze przyczyny i rozwiązania

Avatar photo
3 września 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Schładzanie produktów spożywczych przedłuża ich trwałość o kilka lub kilkanaście dni. Dzięki temu możemy kupić coś na zapas i rzadziej chodzić na zakupy. Lodówka zapewnia bezpieczeństwo żywności, gdyż nie rozwijają się w niej chorobotwórcze bakterie. Jednak gdy tylko zaczyna szwankować jej działanie, najczęstszym objawem jest mrożenie produktów w pewnych miejscach urządzenia.

Przyczyny pojawiania się bardzo niskiej temperatury w komorze chłodziarki są zwykle związane z techniczną stroną jej funkcjonowania. Na podziałce do ustawiania temperatury, nie ma przecież niższych wartości niż 0 stopni Celsjusza. Gdy nagle zastajemy zamarzniętą śmietanę czy twarożek, to ich jakość spada, a niektóre produkty po zetknięciu z mrozem po prostu nie nadają się już do zjedzenia.

lodówka

Oto najczęstsze powody mrożenia żywności w lodówce

Pierwszym objawem tego, że lodówka działa nieprawidłowo, jest pojawianie się szronu na jej ścianach. Kolejnymi symptomami są punktowo zamrożone produkty spożywcze. Nie ma tu reguły – czasem mrożenie odbywa się w górnej strefie, czasem w dolnej lub środkowej. Wszystko zależy od tego, jaka jest cyrkulacja powietrza w lodówce. Gdy przepełnimy komorę chłodzenia, wówczas powietrze ulega zastojom i w tych miejscach dochodzi do obniżenia temperatury. Innym częstym powodem zamrażanie produktów jest awaria termostatu. To urządzenie steruje temperaturą w lodówce i czasem błędnie rozpoznaje potrzebę schłodzenia powietrza, doprowadzając do powstania minusowych temperatur. O ile pierwszy powód można rozwiązać samodzielnie, o tyle do drugiego zawsze należy wezwać fachowca lub serwis.

Zwróć uwagę także na te szczegóły

Jeśli lodówka jest wypełniona tylko do połowy, a termostat działa prawidłowo, należy przyjrzeć się innym aspektom działania lodówki. Warto sprawdzić, czy przepustnica działa jak należy. To urządzenie może być zablokowane albo zepsute, przez co powietrze w niekontrolowany sposób przedostaje się z komory zamrażalnika do lodówki. Podobny efekt powodują zapchane otwory wentylacyjne. Zwykle nie zwracamy na nie uwagi myjąc lodówkę, a ich prawidłowe funkcjonowanie okazuje się kluczowe dla naszych produktów. Uszkodzony może być też czujnik temperatury, występujący głównie w lodówkach z systemem no frost. Czasem powodem może być też nieszczelna uszczelka w drzwiach lub zbyt wysoki poziom wilgotności powietrza w lodówce.

Najlepsza temperatura, którą powinniśmy mieć w lodówce, to 3-5 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura jest niekorzystna dla trwałości naszych zapasów, a niższa działa tak, jak w zamrażarce. Jeśli nie chcemy ciągle rozmrażać produktów, których często używamy, to warto zapoznać się z najczęstszymi przyczynami mrożenia zawartości lodówki. Większość z nich wymaga wezwania specjalisty, który usunie usterkę, jednak utrzymywanie wadliwego stanu rzeczy tylko zaszkodzi lodówce i w przyszłości doprowadzi do poważniejszej awarii.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.