Lodówka mrozi zamiast chłodzić – poznaj najczęstsze przyczyny i rozwiązania

dodał: Ewelina Szadkowska
Schładzanie produktów spożywczych przedłuża ich trwałość o kilka lub kilkanaście dni. Dzięki temu możemy kupić coś na zapas i rzadziej chodzić na zakupy. Lodówka zapewnia bezpieczeństwo żywności, gdyż nie rozwijają się w niej chorobotwórcze bakterie. Jednak gdy tylko zaczyna szwankować jej działanie, najczęstszym objawem jest mrożenie produktów w pewnych miejscach urządzenia.
Przyczyny pojawiania się bardzo niskiej temperatury w komorze chłodziarki są zwykle związane z techniczną stroną jej funkcjonowania. Na podziałce do ustawiania temperatury, nie ma przecież niższych wartości niż 0 stopni Celsjusza. Gdy nagle zastajemy zamarzniętą śmietanę czy twarożek, to ich jakość spada, a niektóre produkty po zetknięciu z mrozem po prostu nie nadają się już do zjedzenia.
Oto najczęstsze powody mrożenia żywności w lodówce
Pierwszym objawem tego, że lodówka działa nieprawidłowo, jest pojawianie się szronu na jej ścianach. Kolejnymi symptomami są punktowo zamrożone produkty spożywcze. Nie ma tu reguły – czasem mrożenie odbywa się w górnej strefie, czasem w dolnej lub środkowej. Wszystko zależy od tego, jaka jest cyrkulacja powietrza w lodówce. Gdy przepełnimy komorę chłodzenia, wówczas powietrze ulega zastojom i w tych miejscach dochodzi do obniżenia temperatury. Innym częstym powodem zamrażanie produktów jest awaria termostatu. To urządzenie steruje temperaturą w lodówce i czasem błędnie rozpoznaje potrzebę schłodzenia powietrza, doprowadzając do powstania minusowych temperatur. O ile pierwszy powód można rozwiązać samodzielnie, o tyle do drugiego zawsze należy wezwać fachowca lub serwis.
Zwróć uwagę także na te szczegóły
Jeśli lodówka jest wypełniona tylko do połowy, a termostat działa prawidłowo, należy przyjrzeć się innym aspektom działania lodówki. Warto sprawdzić, czy przepustnica działa jak należy. To urządzenie może być zablokowane albo zepsute, przez co powietrze w niekontrolowany sposób przedostaje się z komory zamrażalnika do lodówki. Podobny efekt powodują zapchane otwory wentylacyjne. Zwykle nie zwracamy na nie uwagi myjąc lodówkę, a ich prawidłowe funkcjonowanie okazuje się kluczowe dla naszych produktów. Uszkodzony może być też czujnik temperatury, występujący głównie w lodówkach z systemem no frost. Czasem powodem może być też nieszczelna uszczelka w drzwiach lub zbyt wysoki poziom wilgotności powietrza w lodówce.
Najlepsza temperatura, którą powinniśmy mieć w lodówce, to 3-5 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura jest niekorzystna dla trwałości naszych zapasów, a niższa działa tak, jak w zamrażarce. Jeśli nie chcemy ciągle rozmrażać produktów, których często używamy, to warto zapoznać się z najczęstszymi przyczynami mrożenia zawartości lodówki. Większość z nich wymaga wezwania specjalisty, który usunie usterkę, jednak utrzymywanie wadliwego stanu rzeczy tylko zaszkodzi lodówce i w przyszłości doprowadzi do poważniejszej awarii.