Liz MacDowell: Wegańska dieta ketogeniczna – recenzja
Liz MacDowell: Wegańska dieta ketogeniczna
Liz MacDowell w swojej nowej książce: Wegańska dieta ketogeniczna przedstawia to, co najlepsze z dwóch światów żywieniowych – diety wegańskiej i ketogenicznej. To wyjątkowe podejście wykorzystuje korzyści zdrowotne i odchudzające wynikające z diety ketogenicznej i łączy ją z wegańskim stylem żywienia i życia. Autorka obala mit, że weganizm jest sprzeczny z dietą ketonową i oferuje szablon do osiągnięcia optymalnego zdrowia i utraty wagi poprzez spożywanie zdrowych tłuszczów i białek roślinnych.
Książka przedstawia ponad 60 przepisów bez mięsa, jajek i nabiału, które jednocześnie są zgodne z zasadami diety keto. To rewolucyjne, nowe podejście kładzie nacisk na plan żywieniowy bogaty w składniki odżywcze, pozyskiwane z pełnowartościowej, naturalnej żywności, która jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko roślinne i uboga w węglowodany. Autorka przedstawia zrównoważony model żywienia, który pozwoli osobom prowadzącym wegański tryb życia osiągnąć optymalne zdrowie, schudnąć, i wyeliminować apetyt na żywność wywołującą stany zapalne.
Książka zawiera fantastyczne kolorowe zdjęcia potraw, cztery łatwe do wykonania tygodniowe plany posiłków, listy zakupów oraz porady i wskazówki, jak zacząć i pozostać miłośnikiem diety ketogenicznej. Poradnik to także bogactwo wiedzy i nieocenione porady wynikające z rzeczywistego doświadczenia autorki w roli doradcy ds. żywienia. Przepisy obejmują m.in.: wafle z mąki kokosowej, babeczki z cytryną i makiem, mini quiche ze szpinakiem i oliwkami, sałatkę z cukinią, śródziemnomorskie wodorosty pod makaronem, tacos Thai Buffalo, zielony hummus, falafel bez pieczenia, czekoladowe babeczki z masłem migdałowym i wiele innych.
Dziękuję za egzemplarz do recenzji Wydawnictwu Vital