Na pewno każdy z nas po pracy, zwłaszcza w upalnym dniu potrzebuje trochę relaksu, odpoczynku, rozluźnienia. Można zrobić sobie drzemkę, ale także można przygotować sobie drinka, który będzie doskonałym rozwiązaniem, zwłaszcza w ciepły letni wieczór, kiedy to możemy się nim rozkoszować na balkonie, w ciszy, spokoju. Tego typu drinki również nadają się na wszelakiego rodzaju imprezy.
Aperol Spritz
Składniki (na 1 porcję):
- 40 ml Aperolu
- 60 ml Prosecco
- 10 ml wody gazowanej
- plasterek pomarańczy
- 5 kostkek lodu
Przygotowanie:
- Do dużego kieliszka (najlepiej sprawdza się kieliszek, ale ostatecznie może być szklanka) wrzucamy kostki lodu, dolewamy Aperol i Prosecco.
- Dodajemy plasterek pomarańczy, odrobinę wody i całość delikatnie mieszamy.
- Gotowego drinka możemy udekorować plasterkiem pomarańczy.
Drink z cytrusówką rajską
Składniki (na 1 porcję):
- 100 ml cytrusówki rajskiej cytryna z greipfrutem
- 200 ml soku pomarańczowego (może być więcej, w zależności jak mocnego drinka preferujemy)
- 5 kostek lodu
Przygotowanie:
- Do wysokiej szklanki wlewamy wódkę, sok pomarańczowy i lekko mieszamy.
- Dodajemy kostki lodu, słomkę i drink jest gotowy.
Drink Jägermeister
Składniki (na 1 porcję):
- 100 ml Jägermeister
- 200 ml Redbulla (może być więcej, w zależności jak mocnego drinka preferujemy)
- 3 kostki lodu
Przygotowanie:
- Do szklanki wlewamy Jägermeistera, dolewamy Redbulla i dodajemy kostki lodu.
- Wszystko lekko mieszamy i gotowe.
Mojito
Składniki (na 1 porcję):
- 8-10 listków świeżej mięty
- 50 ml białego rumu (można dodać więcej)
- 50 ml wody gazowanej
- limonka
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Do szklanki wsypujemy cukier, listki mięty i dokładnie ubijamy łyżką aż listki mięty będą w małych kawałeczkach.
- Limonkę kroimy na ćwiartki i wrzucamy do szklanki. Ponownie ubijamy (do momentu puszczenia soku z każdej ćwiartki).
- Dodajemy kostki lodu po sam wierzch szklanki i dodajemy rum oraz wodę gazowaną. Wszystko razem mieszamy (ja używam słomki do mieszania) i gotowego drinka dekorujemy listkiem mięty.