Letnia zupa pomidorowa – różne przepisy!

25 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Zupa pomidorowa to jedna z bardziej ulubionych zup na lato. Kochają ją nie tylko dzieci, ale i dorośli. Mimo, że zrobimy ją dosłownie z kilku składników, to podana z różnymi dodatkami, za każdym razem możne smakować zupełnie inaczej. Zapraszamy po przepisy na różne wersje zupy pomidorowej.

 

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z serem

Składniki:
– 1 ½ kg pomidorów (około 9 dużych)
– ½ małej cebuli w plasterkach
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki mielonego czosnku
– 1 łyżeczka soli
– ¼ łyżeczki pieprzu
– 1 szklanka mleka skondensowanego (lub śmietanki)
– ½ szklanki świeżo startego parmezanu
– 3 łyżki świeżej bazylii
– 2 łyżki pasty pomidorowej
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Pomidory przekroić na pół i ułożyć do góry na blasze do pieczenia. Skropić oliwą i dodać czosnek, sól i pieprz. Piec przez 40-50 min. Wrzucić do blendera i dodać mleko lub śmietanę, parmezan, bazylię, koncentrat pomidorowy i cukier. Zblendować do uzyskania gładkości i doprawić do smaku. Podawać z serem i śmietanką.

Zupa pomidorowa z serem

Zupa pomidorowo-paprykowa

Składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka masła
– 4 duże czerwone papryki
– 3 do 4 duże pomidory, malinowe lub bawole serca
– ok. 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– 3/4 łyżeczki tymianku
– 3/4 łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki lubczyku
– ok. 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:
Papryki umyć i przekroić na pół. Pozbyć się gniazd nasiennych i ułożyć je na blasze, na papierze do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 min. Wyjąć papryki, szczelnie przykryć talerzem lub folią. Zostawić na kilka minut, a następnie ściągnąć skórkę. Papryki pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i ząbki czosnku oraz sparzyć pomidory, obrać je ze skórek i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić na to cebulę z czosnkiem i podsmażać do zeszklenia, dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. Dodać paprykę i gotować jeszcze ok. 8 min. Dolać wodę i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Zupę podawać na gorąco, posypaną np. pokruszonym serem feta lub domowymi, chrupiącymi grzankami.

Zupa pomidorowo-paprykowa

Zupa pomidorowa z cukinią

Składniki:
– 1 długa cukinia obrane ze skóry
– 4 pomidory malinowe, obrane
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżka bazylii
– 1 łyżka oregano
– pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku olej, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojoną w małą kostkę cukinię i jeszcze 2 min. podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać, dodać zioła i zalać wodą tak by zakryła wszystkie warzywa. Całość gotować bez przykrycia ok 10-15 min. Zblendować na krem. Podawać z grzankami lub posypaną ziarnami słonecznika, dyni czy suszonymi pomidorami.

Zupa pomidorowa z cukinią

Zupa pomidorowa z ziemniakami

Składniki:
– 4 duże pomidory
– 2 średnie ziemniaki
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– 0,5 średniego selera
– 100 g serka topionego (ementaler, gouda, edam)
– 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
– 1 łyżka lubczyku
– 1 listek laurowy
– 3 kulki ziela angielskiego
– 1-2 szczypty pieprzu cayenne
– szczypta bazylii
– 1-4 łyżeczki kminku
– masło
– sól do smaku

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie podsmażać na patelni z dodatkiem masła przez ok. 15 min. Po tym czasie dorzucić pokrojone pomidory (obrane wcześniej ze skóry) oraz wszystkie przyprawy. Dodać 2 kubki wody oraz pokrojony w kostkę serek i gotować ok. 15 min. pod przykryciem. Z zupy wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, dodać sól do smaku, a następnie zblendować.

Zupa pomidorowa z ziemniakami

Zupa pomidorowa z klopsikami

Składniki:
– 450-500 g mięsa mielonego z indyka lub szynki wieprzowej
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 cebula, drobno posiekana
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 500 ml przecieru pomidorowego
– 1,5 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
– 200 g makaronu
– 2 łyżki natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1/4 łyżeczki soli i dużą szczyptą mielonego pieprzu. Z mięsa uformować małe klopsiki. W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać koncentrat pomidorowy, bazylię i smażyć 20-30 s. Wlać przecier pomidorowy oraz bulion. Zagotować. Na wrzącą zupę dodawać porcjami klopsiki. Zupa powinna cały czas wrzeć. Do zupy dodać makaron. Gotować tyle czasu, ile przewidziała producent na opakowaniu. Podawać z natką pietruszki.

Zupa pomidorowa z klopsikami

Zupa pomidorowa z serem feta

Składniki:
– 1 kg pomidorów
– 2 czerwone papryki (łącznie ok. 450 g)
– 1 czerwona cebula, przekrojona na pół
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kopru
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 6 filiżanek (1,5 l) bulionu
– 1 pęczek (250 g) pomidorków cherry
– 200 g jędrnej greckiej fety, odsączonej
– 1/4 pęczka oregano

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Posmarować dużą blachę do pieczenia i wyłożyć papierem do pieczenia. Duży rondel napełnić do połowy wodą i umieść na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zblanszować pomidory. Obrać i ułożyć na przygotowanej blasze z papryką, cebulą, papryką i nasionami kopru włoskiego. Doprawić do smaku, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. Piec przez 40-50 min. Mieszankę pieczonych pomidorów przełożyć do dużego rondla. Dodać bulion i umieścić na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na przez 40-45 min. Wyłożyć małą blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Pomidorki koktajlowe skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić do smaku i ułożyć na przygotowanej blasze. Piec przez 15-16 min. Podgrzać 1 łyżeczkę oliwy, za pomocą ręcznika papierowego osuszyć fetę i usmażyć (2-4 min.) na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i połamać na mniejsze kawałki. Przełożyć mieszankę pieczonych pomidorów do robota kuchennego i zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podzielić zupę na miski i posypać pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Posypać liśćmi oregano i czarnym pieprzem.

Zupa pomidorowa z serem feta

Smacznego!

zobacz również:

Suszone pomidory – 7 przepisów na pyszne dania!

Dlaczego warto jeść pomidory – właściwości dla zdrowia

Nadziewane pomidory na ciepło: różne przepisy