Leśny mech

25 listopada 2016, dodał: dragonik7
Artykuł zewnętrzny

Leśny mech to ciasto, które po raz pierwszy robiłam na zamówienie dla znajomej. Przyznam, że nie miałam nawet odwagi spróbować jak smakuje sam placek ? Kolejne piekłam również dla rodziny a dopiero po jakimś czasie odważyłam się i spróbowałam go sama. Dziś wie, że ciasto jest wyśmienite, wygląda bardzo efektownie, doskonale sprawdza się jako poczęstunek na wyjątkowe okazje ale przede wszystkim bardzo wszystkim smakuje. Dziś zapraszam Was na kawałeczek leśnego runa ?

Składniki na tortownicę 26cm:

3 jajka

1 1/3 szklanki cukru

1 szklanka oleju

1 szklanka mąki krupczatki (u mnie szymanowska Polskie Młyny)

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

450 g mrożonego szpinaku (u mnie Hortex)

Krem:

500 g mascarpone ( u mnie Piątnica)

450 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

owoc granatu

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody (najlepiej odcisnąć go w dłoniach), dodajemy do niego odrobinę oleju i blendujemy.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej, następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Na końcu – miksując na wolnych obrotach – dodajemy rozdrobniony szpinak. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki pozostawiamy puste). Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na ok 60-65 minut. Ciasto studzimy. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy (boki najlepiej najpierw obkroić nożem). Z wierzchu ciasta odkrajamy blat na wysokości ok 1/3 całości. Kruszymy go drobno na talerzyk.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy stopniowo mascarpone i cukier puder. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy obficie pokruszonym wcześniej ciastem. Aby całość wyglądała efektowniej i smakowała jeszcze lepiej ciasto przyozdabiamy pestkami granatu.

Smacznego ?



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz