Leniwe pierogi

3 marca 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

25 dkg chudego twarogu

25 dkg ziemniaków

`1 jajko

½ szklanki mąki

1 szczypta soli

1 szczypta cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru

Do polania:

10 dkg masła

3 łyżki rodzynek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta cynamonu

Ziemniaki ugotować, zmielić wraz z serem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść lekko twarde ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta formować (na desce posypanej mąką)  wałki o średnicy ok. 3 cm. Spłaszczyć je i ukośnie odcinać pierożki. Zagotować wodę ze szczyptą soli. Wrzucać pierogi (nie przerywając wrzenia). Gotować do momentu wypłynięcia. W rondelku stopić masło, dodać cukier (zwykły i waniliowy), rodzynki oraz cynamon.  Smażyć wszystko przez 2 minuty ciągle mieszając. Mieszanką polać pierogi.

Smacznego!

file1267623834



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...