Leniwe pierogi

3 marca 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

25 dkg chudego twarogu

25 dkg ziemniaków

`1 jajko

½ szklanki mąki

1 szczypta soli

1 szczypta cukru waniliowego

1 łyżeczka cukru

Do polania:

10 dkg masła

3 łyżki rodzynek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta cynamonu

Ziemniaki ugotować, zmielić wraz z serem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść lekko twarde ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta formować (na desce posypanej mąką)  wałki o średnicy ok. 3 cm. Spłaszczyć je i ukośnie odcinać pierożki. Zagotować wodę ze szczyptą soli. Wrzucać pierogi (nie przerywając wrzenia). Gotować do momentu wypłynięcia. W rondelku stopić masło, dodać cukier (zwykły i waniliowy), rodzynki oraz cynamon.  Smażyć wszystko przez 2 minuty ciągle mieszając. Mieszanką polać pierogi.

Smacznego!

file1267623834



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz