„Lekkość” Anny Starmach i Marii Kruczek – nowość! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

„Lekkość” Anny Starmach i Marii Kruczek – nowość!

11 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

678

Wiosna to czas wzmożonej walki o szczupłą sylwetkę i podejmowania wysiłków, żeby szybko schudnąć. Z myślą o wszystkich kobietach, które mają mocne postanowienie zrzucenia zbędnych kilogramów powstała książka „Lekkość”, łącząca porady kulinarne z tymi dotyczącymi ćwiczeń.

Jak piszą we wstępie Autorki: „Opiera się ona na kilku prostych zasadach – jeśli wprowadzisz je w życie i obiecasz nam, że będziesz systematyczna, to gwarantujemy, że odniesiesz sukces. Wystarczy, że przez zaledwie 5 tygodni będziesz ćwiczyć w określony sposób. Metoda treningowa 2 + 2 opiera się na 4 treningach w tygodniu, z czego 2 treningi możesz wykonać w domu i są to ćwiczenia siłowe, a kolejne 2 to treningi na zewnątrz, gdzie będziesz kształtować wytrzymałość i spalać tłuszcz. Metoda jest prosta w zastosowaniu, a efekty… Najlepiej, jeśli sama je ocenisz. Będą widoczne, pod warunkiem że oprócz ćwiczeń zmienisz swoje nawyki żywieniowe”.

Książka zawiera  60 szybkich przepisów na lekkie i sycące potrawy doskonałe na wiosnę i lato, a także uzupełniające dietę ćwiczenia na 5 tygodni.

Oto kilka smakowitych przepisów autorstwa Ani Starmach, które szczególnie Wam polecamy:

Łosoś w papilotach
obiad • dla 2 osób
200 g łososia
100 g brązowego ryżu
4 garście liści szpinaku
1 cebula dymka
1 mała papryczka chili
1 limonka
1 mały ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżka świeżej kolendry
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyciśnij sok z połowy limonki. Imbir drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę chili oczyść z nasion i drobno pokrój. Szpinak opłucz i osusz.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek, imbir, czosnek i chili.
Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej, na jej środku połóż łososia, obłóż go szpinakiem, polej przygotowanym sosem i szczelnie zamknij folią. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15 minut. Podczas pieczenia ryby pokrój drobno dymkę.
Gotową rybę podawaj posypaną dymką i kolendrą.

1

Paprykowy omlet z szynką i rukolą
śniadanie • dla 2 osób
3 jajka
4 plastry gotowanej szynki
8 pomidorków koktajlowych
2 kromki razowego chleba
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej papryki
garść rukoli
sól, pieprz
Szynkę drobno pokrój. Jajka rozbełtaj, wymieszaj ze słodką i ostrą papryką, dodaj sól i pieprz. Na patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, dodaj szynkę. Smaż, aż jajka się zetną, wtedy przewróć na drugą stronę (omlet powinien być cienki jak naleśnik).
Na gotowy omlet połóż rukolę i pokrojone w plastry pomidorki. Zwiń go w rulon i zjedz, przegryzając chlebem, póki jest ciepły.

2
Zupa z cukinii z chipsami z szynki
obiad • dla 2 osób
2 duże cukinie
100 g kaszy perłowej
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 garście liści szpinaku
4 plastry szynki długo dojrzewającej
1 por
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżej bazylii
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Cukinię i oczyszczonego pora pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, zalej bulionem i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na
10–15 minut do gorącego piekarnika. Upieczone chipsy przełóż na papierowy ręcznik.
Do garnka z gotującymi się warzywami dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej go do garnka i wymieszaj. Tuż przed zjedzeniem dodaj do zupy kaszę i chipsy z szynki.

3
Koktajl melonowy z truskawkami
przekąska • dla 2 osób
1 mały melon
1 kiwi
5 truskawek
100 ml maślanki
3 łyżki świeżej mięty
1 łyżeczka płatków migdałów
Melona i kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Truskawki oczyść z szypułek. Wszystkie owoce umieść w blenderze, dodaj maślankę i zmiksuj. Koktajl najlepiej smakuje z dodatkiem mięty i płatków migdałów. Jeśli jest bardzo ciepło, dodaj kostki lodu!

4

 

Share and Enjoy !

Shares





Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do „Lekkość” Anny Starmach i Marii Kruczek – nowość!

  1. avatar Anonim pisze:

    Książka jest świetna. Mam dużo, dużo więcej lat niż Panie Ania i Marysia. Nie sądziłam, że tak młode osoby mogą moje nawyki, Chodzi o sposób jedzenia. Bo o konieczności ćwiczeń wiem od dosyć dawna. Więc: jedzenie jest pyszne, o głodzie w ciągu dnia nie ma mowy. Bawię się już w to nowe gotowanie jeden tydzień . Jestem zachwycona smakami. Jest jedno ale: przepisy nie są dla mnie łatwe w przygotowaniu, wciąż biegam do sklepu – dobrze,że sa wakacje-i wciąż mi czegoś brakuje, w kuchni po obiedzie mam taki bałagan, ze strach wpuścić kogoś do domu! Ale to nic bo ta cala zmiana i wieczne poszukiwania potrzebnych towarów sprawiają ni taką frajdę, że wybaczam wszystko autorkom. No i mój grubasek mąż też się dołączył i schudł już trochę. Proszę o więcej! Lidia

  2. avatar Wróbel pisze:

    Starmach jest strasznie mała i ma straszeni szerokie biodra,
    taki kwadracik

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Białe meble - polecacie czy nie?
Niezaprzeczalnym atutem białych mebli kuchennych jest fakt, że doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach, rozjaśniając...
Co myślicie o kobiecym stylu zarząd…
Kobiety w roli menedżerek zarządzają podmiotami w inny sposób niż płeć przeciwna, gdyż częściej...
Nadpotliwość
Podstawowym sposobem na nadpotliwość jest odpowiednia higiena ciała. Częstotliwość kąpieli należy dostosować do swojej...
Bielizna
Bielizna jest potrzebna każdej kobiecie by dać jej uczucie komfortu w każdej sytuacji, podkreślić...