Wiosna to czas wzmożonej walki o szczupłą sylwetkę i podejmowania wysiłków, żeby szybko schudnąć. Z myślą o wszystkich kobietach, które mają mocne postanowienie zrzucenia zbędnych kilogramów powstała książka „Lekkość”, łącząca porady kulinarne z tymi dotyczącymi ćwiczeń.
Jak piszą we wstępie Autorki: „Opiera się ona na kilku prostych zasadach – jeśli wprowadzisz je w życie i obiecasz nam, że będziesz systematyczna, to gwarantujemy, że odniesiesz sukces. Wystarczy, że przez zaledwie 5 tygodni będziesz ćwiczyć w określony sposób. Metoda treningowa 2 + 2 opiera się na 4 treningach w tygodniu, z czego 2 treningi możesz wykonać w domu i są to ćwiczenia siłowe, a kolejne 2 to treningi na zewnątrz, gdzie będziesz kształtować wytrzymałość i spalać tłuszcz. Metoda jest prosta w zastosowaniu, a efekty… Najlepiej, jeśli sama je ocenisz. Będą widoczne, pod warunkiem że oprócz ćwiczeń zmienisz swoje nawyki żywieniowe”.
Książka zawiera 60 szybkich przepisów na lekkie i sycące potrawy doskonałe na wiosnę i lato, a także uzupełniające dietę ćwiczenia na 5 tygodni.
Oto kilka smakowitych przepisów autorstwa Ani Starmach, które szczególnie Wam polecamy:
Łosoś w papilotach
obiad • dla 2 osób
200 g łososia
100 g brązowego ryżu
4 garście liści szpinaku
1 cebula dymka
1 mała papryczka chili
1 limonka
1 mały ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżka świeżej kolendry
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyciśnij sok z połowy limonki. Imbir drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, papryczkę chili oczyść z nasion i drobno pokrój. Szpinak opłucz i osusz.
W miseczce wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek, imbir, czosnek i chili.
Przygotuj duży kawałek folii aluminiowej, na jej środku połóż łososia, obłóż go szpinakiem, polej przygotowanym sosem i szczelnie zamknij folią. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 15 minut. Podczas pieczenia ryby pokrój drobno dymkę.
Gotową rybę podawaj posypaną dymką i kolendrą.
Paprykowy omlet z szynką i rukolą
śniadanie • dla 2 osób
3 jajka
4 plastry gotowanej szynki
8 pomidorków koktajlowych
2 kromki razowego chleba
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej papryki
garść rukoli
sól, pieprz
Szynkę drobno pokrój. Jajka rozbełtaj, wymieszaj ze słodką i ostrą papryką, dodaj sól i pieprz. Na patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, dodaj szynkę. Smaż, aż jajka się zetną, wtedy przewróć na drugą stronę (omlet powinien być cienki jak naleśnik).
Na gotowy omlet połóż rukolę i pokrojone w plastry pomidorki. Zwiń go w rulon i zjedz, przegryzając chlebem, póki jest ciepły.
Zupa z cukinii z chipsami z szynki
obiad • dla 2 osób
2 duże cukinie
100 g kaszy perłowej
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 garście liści szpinaku
4 plastry szynki długo dojrzewającej
1 por
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżej bazylii
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Kaszę ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Cukinię i oczyszczonego pora pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, zalej bulionem i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie. Szynkę pokrój w cienkie paseczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na
10–15 minut do gorącego piekarnika. Upieczone chipsy przełóż na papierowy ręcznik.
Do garnka z gotującymi się warzywami dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej go do garnka i wymieszaj. Tuż przed zjedzeniem dodaj do zupy kaszę i chipsy z szynki.
Koktajl melonowy z truskawkami
przekąska • dla 2 osób
1 mały melon
1 kiwi
5 truskawek
100 ml maślanki
3 łyżki świeżej mięty
1 łyżeczka płatków migdałów
Melona i kiwi obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Truskawki oczyść z szypułek. Wszystkie owoce umieść w blenderze, dodaj maślankę i zmiksuj. Koktajl najlepiej smakuje z dodatkiem mięty i płatków migdałów. Jeśli jest bardzo ciepło, dodaj kostki lodu!