Oto przepis na pyszne, lekkie i puszyste „ptasie mleczko”.
Składniki na deser:
– puszka mleka skondensowanego niesłodzonego lub słodzonego (ja wolę niesłodzone)
– 3 galaretki o dowolnym smaku
– rodzynki
Wykonanie:
Mleko wstaw do lodówki na godzinkę. W tym czasie rozpuść 2 galaretki w dwóch szklankach wrzątku i odstaw do przestudzenia. Rodzynki należy sparzyć. Trzecią galaretkę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu i także odstaw do ostygnięcia. Mleko wlej do wysokiej miski i ubijaj 2 minuty. Następnie dalej ubijając dodawaj stopniowo zimne galaretki ( 2 rozpuszczone). Gdy już powstanie gęsta pianka, należy wyłożyć ją do pucharków. Rodzynkami posyp wierzch każdego pucharka, a następnie polej tężejącą galaretką. Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na 1,5 godziny.