Lecznicze właściwości czerwonej porzeczki

17 sierpnia 2012, dodał: LogoEwa
Artykuł zewnętrzny

Lato to nie tylko czas odpoczynku, to również idealny moment na korzystanie z darów natury. Zaliczamy do nich między innymi czerwoną porzeczkę. Warto wiedzieć, że spożywając te smaczne owoce, dbamy również o nasze zdrowie.

Już nasze babcie znały lecznicze właściwości czerwonej porzeczki i stosowały ją jako naturalną metodę walki z zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi. Obecnie poleca się ją szczególnie osobom cierpiącym na nadkwaśność żołądka oraz niestrawność, a duża zawartość błonnika skutecznie radzi sobie z uporczywymi zaparciami.

Ponadto czerwona porzeczka to bomba witaminowa. Zawiera ona dużą ilość witaminy C, która jest naturalną bronią w walce z przeziębieniami. Oprócz tego w jej skład wchodzi witamina PP odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie chorobom serca, witaminy B1, B2 oraz witamina A. Zawarty w porzeczkach potas wspomaga pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Są one również doskonałym źródłem żelaza niezbędnego w dostarczaniu tlenu do wszystkich komórek naszego ciała.

Osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy, powinny wiedzieć, że czerwone porzeczki są ich sprzymierzeńcami. Regulują one proces trawienia, a zawarte w nich pektyny nabierają objętości w żołądku, dzięki czemu dłużej jesteśmy nasyceni.

Ponadto czerwone porzeczki oprócz tego, że niezaprzeczalnie są zdrowe, są po prostu bardzo smaczne. Dlatego kiedy tylko nadarzy się okazja, jedzmy ich jak najwięcej.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz