Lecznicze właściwości czerwonej porzeczki

17 sierpnia 2012,
dodał: LogoEwa
Artykuł zewnętrzny

Lato to nie tylko czas odpoczynku, to również idealny moment na korzystanie z darów natury. Zaliczamy do nich między innymi czerwoną porzeczkę. Warto wiedzieć, że spożywając te smaczne owoce, dbamy również o nasze zdrowie.

Już nasze babcie znały lecznicze właściwości czerwonej porzeczki i stosowały ją jako naturalną metodę walki z zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi. Obecnie poleca się ją szczególnie osobom cierpiącym na nadkwaśność żołądka oraz niestrawność, a duża zawartość błonnika skutecznie radzi sobie z uporczywymi zaparciami.

Ponadto czerwona porzeczka to bomba witaminowa. Zawiera ona dużą ilość witaminy C, która jest naturalną bronią w walce z przeziębieniami. Oprócz tego w jej skład wchodzi witamina PP odpowiedzialna za regulację poziomu cholesterolu we krwi i zapobieganie chorobom serca, witaminy B1, B2 oraz witamina A. Zawarty w porzeczkach potas wspomaga pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Są one również doskonałym źródłem żelaza niezbędnego w dostarczaniu tlenu do wszystkich komórek naszego ciała.

Osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy, powinny wiedzieć, że czerwone porzeczki są ich sprzymierzeńcami. Regulują one proces trawienia, a zawarte w nich pektyny nabierają objętości w żołądku, dzięki czemu dłużej jesteśmy nasyceni.

Ponadto czerwone porzeczki oprócz tego, że niezaprzeczalnie są zdrowe, są po prostu bardzo smaczne. Dlatego kiedy tylko nadarzy się okazja, jedzmy ich jak najwięcej.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...