Lecytyna – właściwości medyczne

19 czerwca 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Lecytyna to związek obecny we wszystkich komórkach naszego ciała. Odgrywa w organizmie wiele istotnych ról, m.in. wzmacnia pamięć i koncentrację, obniża cholesterol i wspomaga czynność wątroby. Dowiedz się więcej.

Pomaga w zapamiętywaniu i uczeniu się

Lecytyna jest zbudowana m.in. z choliny – prekursora acetylocholiny. Acetylocholina to neuroprzekaźnik, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Poprzez korzystny wpływ na autonomiczny układ nerwowy, pełni funkcje związane z odpoczynkiem i regeneracją organizmu. Działa też pozytywnie na ośrodkowy układ nerwowy, którego zadaniem jest regulacja snu i sprawne funkcjonowanie pamięci.

Obniża cholesterol i wzmacnia serce

Udowodniono, że lecytyna normalizuje stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Może być z powodzeniem stosowana w zapobieganiu chorobom układu krążenia, a także poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego, jeśli już istnieje ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi lub chorób serca.

Ma działanie antyoksydacyjne

Lecytyna hamuje również niepożądane procesy utleniania (oksydacji), które są powodowane przez wolne rodniki. Procesy te prowadzą do zaostrzenia chorób sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych oraz przyspieszają starzenie się organizmu. Uwodorniona lecytyna bywa stosowana w preparatach kosmetycznych. Ma właściwości wygładzające i nawilżające.

Chroni wątrobę

Lecytyna wspomaga także czynność wątroby, co sprawia że narząd ten staje się bardziej odporny na działanie alkoholu, substancji toksycznych i na zakażenia wirusowe. Ogranicza też powstawanie kamieni w pęcherzyku żółciowym.

Niezbędna dla układu pokarmowego

Lecytyna jest też potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. To jeden z czynników wpływających na poprawę wydzielania  śluzu w jelicie, co pomaga w procesie trawienia i chroni delikatny nabłonek przEdytujewodu pokarmowego. Jakie jeszcze zastosowanie znajduje lecytyna? Właściwości medyczne tego związku, m.in. w leczeniu chorób neurologicznych i psychicznych, podlegają obecnie dalszym badaniom. Ich wyniki są obiecujące.

Gdzie szukać lecytyny?

Do produktów spożywczych będących dobrymi źródłami lecytyny należą m.in. soja, fasola i inne rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, kiełki pszenicy, wątroba, ryby, nabiał, zielone warzywa oraz żółtko jajka. Lecytyna jest też często stosowana jako dodatek w przemyśle spożywczym. Znajdziesz ją w składzie czekolad, lodów, wyrobów cukierniczych czy pasztetów.

Więcej na: http://vitabuerlecithin.pl/poradnik/moc-lecytyny/