Kwiecień miesiącem kanapki „Grilled cheese”!
Znasz kanapkę „Grilled cheese”? To niezwykle popularna w Ameryce, a zarazem prosta grillowana kanapka z serem żółtym. Podobno jej pierwsze wersje sięgają korzeniami prastarych receptur, które można znaleźć już w starożytnych rzymskich książkach kucharskich. Nowoczesna forma grillowanego sandwicza stała się popularna w Ameryce w latach 20 – tych XX wieku, do dziś nie wiadomo kto był jej pomysłodawcą. W Ameryce „Grilled cheese” jest tak lubiana, że kwiecień został ogłoszony narodowym miesiącem tej kanapki. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Sława grillowanej kanapki rozpoczęła się w latach 20 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych i rosła wraz ze zbliżającym się Wielkim Kryzysem. Ta popularność wynikała z powszechnej dostępności składników kanapki oraz ich niewygórowanych cen. Kanapki „Grilled cheese” były więc nie tylko ekonomiczne, ale także proste do wykonania i bardzo smaczne. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60-tych ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę. – Tym prostym sposobem kanapka stała się bardziej sycąca, a ponadto mieściła się w niej większa ilość nadzienia. Zaczęto serwować ją w towarzystwie zupy pomidorowej – był to standardowy amerykański zestaw na lunch. Pierwsze tradycyjne „Grilled cheese” składały się z jasnego pieczywa i sera, a przyrządzało się je podsmażając na patelni – co dalej jest praktykowane. Dziś mamy niezliczoną ilość wersji tej sławnej kanapki, właściwie można ją przygotować w zależności od upodobań. Możemy wykorzystywać różne rodzaje pieczywa oraz eksperymentować z rozmaitymi rodzajami żółtego sera. Świetnie sprawdza się gouda, ponieważ jest to ser, który bardzo dobrze się topi i jest ciągnący. Przysmak można urozmaicić świeżymi warzywami: pomidorami, cebulą, porem, liśćmi szpinaku, a także wędliną – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.
Aby przygotować kanapkę „Grilled cheese” musimy podsmażyć ją na patelni albo zapiec w opiekaczu lub piekarniku.
Przygotuj pyszną kanapkę „Grilled cheese” z pomidorami i liśćmi szpinaku:
Składniki:
• kilka kromek chleba graham
• 12 plastrów pomidora
• opakowanie żółtego sera Gouda MSM Mońki
• świeże liście szpinaku
• masło
• sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku. Całość dopraw pieprzem i solą do smaku. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.
Smacznego!