Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach można kupić w internetowej księgarni EGROS – TUTAJ
Kwiaty są najczęściej kupowanym prezentem na wszelkiego rodzaju okazje i uroczystości; jeśli nie wiadomo co kupić np. na 50 rocznicę ślubu swoich rodziców to olbrzymim bukiet czerwonych róż będzie ostatecznym rozwiązaniem. Jednak coraz częściej możemy spotkać kwiaty jako dodatek lub element główny dania w popularnych programach kulinarnych. Znani i lubiani kucharze tworzą piękne i pysznie wyglądające dania, a w trakcie ich tworzenia przekonują nas że jadalne kwiaty są oryginalnym dodatkiem do każdego rodzaju potraw. Jednak, która z nas przygotowała kiedyś i podała swojej rodzinie ucztę z jadalnych kwiatów? Każda chciałaby skosztować jak takie danie by smakowało. Każda chciałaby wiedzieć jaki w smaku jest bratek, fiołek czy fuksja, ale każda z nas czeka aż ktoś zaprosi ją na przyjęcie z jadalnymi kwiatami.
Chciałabym – wszystkim tym, którzy chcą spróbować jadalnych kwiatów. ale się boją je przygotować oraz tym, którzy już zdążyli pokochać ich smak – polecić książkę „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach” Małgorzaty Kalemby – Drożdż.Książka napisana jest lekko i z humorem, przepisy w niej zawarte są sprawdzone i przygotowywane przez autorkę, książka jest idealna zarówno dla początkujących kucharzy jak i profesjonalistów.Znajdziecie w niej oprócz oczywiście przepisów rozdział z krótką historią kwiatów w kuchni, z instrukcją jak rozpoznawać jadalne kwiaty oraz te które są trujące (kwiaty tak jak grzyby nie można ich wszystkich jeść), ze zbiorem jadalnych kwiatów. Dowiecie się również jak przechowywać i przygotowywać kwiaty do jedzenia, jaką mają wartość odżywczą, jak rozpocząć przygodę z jadalnymi kwiatami aby ich jedzenie buło dla nas bezpieczne i nie wywołało alergii. Ale przede wszystkim dzięki 100 przepisom – które posiadają piękne kolorowe fotografie potraw oraz kwiatów z których zostały przygotowane – poznacie zastosowanie jadalnych kwiatów. Z kwiatami i z kwiatów możemy zrobić kanapki, sałatki, napoje, dżemy; nalewki, oleje i oliwy, cukier, racuchy,ciasteczka, ciasta i torty, zupy, dania mięsne i rybne, domowe lody i sorbety i wiele wiele innych. Zachęcam do przełamania lęku przed kwiatami. Przecież karnawałowe pączki z konfiturą z płatków róży, kalafior, brokuły towarzyszą nam od tak dawna ze zapomnieliśmy już że są to również kwiaty.
Ja już swoją zaczęłam i wcale tego nie żałuję, a ta książka ułatwiła mi trochę trudne pierwsze kroki. Serdecznie ją polecam.
Książkę można kupić na przykład przez internetową księgarnię EGROS – TUTAJ. Obecnie jest w promocyjnej cenie:)