Kupujesz mleko w sklepie? UHT wcale nie jest najzdrowsze 

Avatar photo
18 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Na półce z nabiałem mamy zwykle kilka rodzajów mleka. Wybierając je, zwykle nie mamy świadomości, czym różnią się jego poszczególne rodzaje. Warto posłuchać w tym względzie dietetyków. Wskazują oni jednoznacznie, które mleko najkorzystniej wpłynie na nasze zdrowie, sprawdzając się jednocześnie pod względem smakowym. Choć zwykle kupujemy je ze względu na dzieci, to okazuje się, że jego spożywanie jest konieczne również dla nas.

Pojawiające się w mediach reklamy najczęściej promują mleko UHT. Ten wybór jest też najsilniej obecny w świadomości konsumentów. Mleko to jednak zwykle nie jest tak bogate w wartości odżywcze, jak byśmy tego oczekiwali. Ma niewielką zawartość tłuszczy zwierzęcych, wahającą się między 1,5 a 3%. Które mleko więc będzie lepsze?

mleko uht

Ten rodzaj mleka jest najzdrowszy

Wlewając mleko do płatków śniadaniowych czy gotując na nim budyń, warto zastanowić się, czego oczekujemy od tego produktu. Zwykle liczymy na dostarczenie pewnej dawki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wapnia – minerału potrzebnego do budowy kości i dobrej kondycji zębów. Mleko UHT powstaje w wyniku obróbki termicznej w bardzo wysokiej temperaturze (nawet ok. 150 stopni Celsjusza), co znacznie obniża jego wartość odżywczą dla konsumentów. Koncerny spożywcze są jednak nastawione głównie na utrwalenie produktu, by mogło spędzić wiele tygodni na półce sklepowej. Witaminy A, D, E i K zostają w większości zniszczone w wysokiej temperaturze. Z teo powodu lepiej wybrać mleko pasteryzowane, które jest podgrzewane tylko do ok. 70 stopni Celsjusza i zachowuje cenne dla nas składniki.

Zalety mleka pasteryzowanego

Obróbka termiczna mleka pasteryzowanego jest konieczna dla zabicia mikrobów, które mogłyby przyczynić się do szybkiego zepsucia się tego produktu. Wskazana wyżej temperatura skutecznie je eliminuje, wydłużając w ten sposób termin jego przydatności do spożycia. Zostają jednak zachowane witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Aby skorzystać z ich dobrodziejstw, warto wybrać mleko o zawartości tłuszczu przynajmniej 2%. Taki wybór podpowiada dietetyk Michał Wrzosek, wskazując dodatkowo, że nie jest ono zbyt kaloryczne i stanowi dobre uzupełnienie prawidłowo zbilansowanej diety.

Używając mleka na co dzień, warto zadać sobie trud poznania różnicy między jego poszczególnymi rodzajami. Ta wiedza pozwoli nam na świadomy wybór i wprowadzenie do naszego menu kolejnego produktu, który będzie przyczyniał się do zachowania zdrowia. Walory smakowe każdego mleka są podobne, jednak to obecność składników odżywczych jest kluczowa, jeśli chodzi o ocenę prawdziwej wartości mleka.