Są takie smakołyki, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa. Świetnie smakują, towarzyszą nam na różnych etapach kulinarnego życia i samoistnie stały się synonimem „dobrego smaku”. Takie produkty są po prostu kultowe. Do takich produktów należy z pewnością paprykarz szczeciński i pikantna sałatka rybna z makrelą. Oba produkty produkowane przez firmę Przetwórstwo Rybne „Łosoś ”, która od 60 lat dostarcza na nasze stoły przysmaki z ryb.
Produkty są idealnie doprawione i tworzą kompozycję smaku „nie do podrobienia” przez inne artykuły oferowane na rynku. Oba przysmaki, dostępne w puszkach z funkcjonalnym otwarciem typu „easy-open”, doskonale smakują dodane do kanapek lub tostów, jako posiłek w pracy, a także jako wytrawny składnik pierożków rybnych, zapiekanek warzywno–rybnych, ciast francuskich, czy też pizzy i gołąbków.
Katalog produktów:
Paprykarz szczeciński produkowany przez firmę „Łosoś” to produkt najwyższej jakości bez konserwantów i sztucznych aromatów. Głównymi składnikami są: mięso łososia atlantyckiego, ryż oraz koncentrat pomidorowy. Dzięki idealnemu zbalansowaniu proporcji tych składników powstaje ceniony produkt o delikatnej, smarownej konsystencji i zaskakująco wspaniałych walorach smakowych. W produkcji paprykarza szczecińskiego Łosoś Ustka wykorzystuje się mięso z łososia, a nie tańszych zamienników typu szproty, które obniżają walory organoleptyczne konserw rybnych tego typu.
Sałatka pikantna z makrelą produkowana przez firmę PR „Łosoś” to delikatnie rozdrobnione mięso ryb pochodzących z rejonu Oceanu Spokojnego i Oceanu Atlantyckiego. Jest to kompozycja mięsa z makreli i łososia oraz koncentratu pomidorowego. Produkt jest ceniony przez konsumentów przede wszystkim ze względu na walory smakowe wynikające z połączenia odpowiednich gatunków ryb, specjalnej mieszanki przypraw i sosu pomidorowego. Również w tym przypadku do produkcji używa się składników o wysokiej jakości bez zastosowania „zapełniaczy”. Produkt nie zawiera w swym składzie sztucznych aromatów i konserwantów.
Tłuste ryby i koncentrat pomidorowy – zdrowy duet
Tłustym rybom (makrela oraz łosoś) obecnym w paprykarzu szczecińskim oraz sałatce z makrelą firmy Łosoś Ustka towarzyszy nieodzowny składnik jakim jest koncentrat pomidorowy. To połączenie dostarczy organizmowi dobrych tłuszczy z ryb (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT) oraz antyoksydantów (głównie likopenu) zawartych w koncentracie pomidorowym.
Niezbędnie Nienasycone Kwasy Tłuszczowe mają istotny wpływ na zapobieganie uszkodzeń tkanek oraz powstawanie w ten sposób stanów zapalnych. Ma to istotne znaczenie w profilaktyce wszelkich zmian nowotworowych oraz zapobieganiu chorobom serca.
Likopen, najcenniejszy składnik pomidorów, znajduje się głównie pod skórką owocu i jest uwalniany podczas rozdrabniania i gotowania. Znacznie lepiej się wchłania z przetworów pomidorowych (sosu, koncentratu) niż ze świeżych pomidorów. Związek ten, chroniąc organizm przed atakiem wolnych rodników, dba o kondycję naszego serca, kości, a nawet skóry i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko rozwoju raka. W koncentracie pomidorowym znajdują się także duże ilości potasu, który zapewnia prawidłowe ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, ale również wpływa na pamięć i koncentrację.
Przepis na gołąbki z paprykarzem szczecińskim z firmy „Łosoś”
Składniki:
- 1 puszka paprykarza szczecińskiego firmy Łosoś Ustka
-
główka kapusty
-
10 dkg ryżu
-
łyżka koncentratu pomidorowego
-
śmietana
Kapustę przygotuj jak do klasycznych gołąbków. Ryż ugotować na pół twardo i wymieszać z paprykarzem. Farsz zawiń w liście kapusty. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej wywarem warzywnym i gotuj do miękkości. Koncentrat wymieszaj ze śmietaną, rozprowadź w małej ilości ciepłego wywaru, wlej na gołąbki i zagotuj. Podaj z ziemniakami, ulubionymi warzywami lub z pieczywem. Znikają bardzo szybko….
Ceny:
Paprykarz szczeciński z firmy Przetwórstwo Rybne „Łosoś” (170 g): ok. 2,5 zł
Paprykarz szczeciński z firmy Przetwórstwo Rybne „Łosoś” (310 g): ok. 3,8 zł
Sałatka pikantna z makrelą z firmy Przetwórstwo Rybne „Łosoś” (170 g): ok. 3,2 zł