Barilla – kwintesencja włoskiego smaku | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Barilla – kwintesencja włoskiego smaku

26 maja 2014, dodał: trendy_news
Artykuł zewnętrzny

Parma. Jedno z ważniejszych miast włoskiego regionu Emilia Romania. Słynie nie tylko z szynki i parmezanu, ale także doskonałych makaronów.

Barilla_mezze_penne_tricolore

Włoska kuchnia to przede wszystkim ogromna różnorodność. Każdy region ma swoje specjały, które odgrywają większą lub mniejsza rolę we włoskiej sztuce gotowania. Owa jakże smaczna mozaika kulinarna jest owocem zróżnicowanych warunków, jakie panują na Półwyspie Apenińskim. Góry, morze i śródziemnomorski klimat od wieków kształtowały
i kształtują przyzwyczajenia kulinarne Włochów.

Włoski styl

Podobną zależność od lokalnych warunków widać w przypadku kształtów poszczególnych makaronów. Przeważnie zależały one od rodzaju sosu, z jakim były podawane, a ten z kolei powstawał najczęściej ze składników, które Włosi mieli pod ręką. Dlatego też z czystym sumieniem można powiedzieć, że włoska pasta to nie makaron, a styl bycia.

Wśród regionów na czołowe miejsce wybija się Emilia Romania, ojczyzna tradycyjnie podawanego z makaronem tagliatelle sosu ragù bolognese, czy wypełnionych feerią włoskich smaków – tortellini. Spór o to, gdzie tortellini powstały, prowadzą Bolonia i słynąca z octu balsamicznego Modena.

Jakość najważniejsza

Wyjątkowym miastem regionu jest Parma. Powstała jako kolonia rzymska w 183 r. p.n.e.,
w nowożytności była stolicą księstwa rządzoną m. in. przez Burbonów. Jednak swoje poczesne miejsce na mapie Włoch zawdzięcza specjałom wytwarzanym w okolicy. Chyba nie ma nikogo, kto by nie znał smaku, lub chociaż nie słyszał o osławionym na całym świecie Parmigiano Reggiano, czy o zniewalającej swoją delikatną słodyczą szynce parmeńskiej. Parma słynie także z makaronów. To właśnie w podparmeńskim Ponte Taro rozpoczyna się w 1877 roku historia marki Barilla, dziś wiodącego producenta makaronów na świecie i marki nr 1 we Włoszech. Paolo Barilla uruchamiając produkcję pasty, kierował się wytycznymi obecnymi we włoskiej sztuce kulinarnej: jakość, jakość i jeszcze raz jakość.

Obecnie makarony Barilla pojawiają się na stołach na całym świecie. Produkowane w ponad 120 kształtach, swoją popularność zawdzięczają doskonałemu smakowi oraz niezmiennie wysokiej jakości.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...