Kulinarna inspiracja płynąca wprost ze śródziemnomorskiego klimatu – Ryż do Risotto Arborio marki Halina
Kuchnia włoska i jej potrawy cieszą się w Polsce ogromną popularnością. I nie bez powodu – są smaczne, szybkie oraz proste w przygotowaniu. Marka Halina, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, proponuje Ryż do Risoto Arborio – wyjątkową odmianę ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, które po ugotowaniu zapewniają mu odpowiednią zwartość i kleistość. Taka konsystencja doskonale spisze się w risotto – tradycyjnej włoskiej potrawie.
Ryż do Risotto marki Halina to wysokiej jakości szerokie i pękate ziarna, które głęboko wchłaniają aromat dodanych przypraw, dzięki czemu z łatwością nabierają ich charakteru oraz smaku. Po odpowiednim ugotowaniu zachowują optymalny stopień spoistości do przygotowania risotto – są kremowe, rozpływające się na zewnątrz i al dente w środku.
Risotto można podawać na wiele sposobów. Klasyczne – określane jako risotto po mediolańsku – zawiera szafran, świeże masło, oliwę, bulion, smażoną cebulę oraz wino. Ryż dobrze łączy się także z mięsem, rybami i owocami morza. Świetnie smakuje ze smażoną wątróbką, bekonem czy kurczakiem. Doskonały również z bogactwem warzyw: cukinią, szparagami, brokułami, szpinakiem, rzodkiewką, groszkiem oraz papryką. Potrawę można wzbogacić o grzyby lub ser. Sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.