„Kuchnia Raw Food” – recenzja

17 maja 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Tanya Maher: Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania

2kuchnia

nie lubisz gotować, ale lubisz delektować się jedzeniem, którego przyrządzanie trwa możliwie jak najkrócej? Oto nasza podpowiedź, jak to osiągnąć – książka, która przedstawia mnóstwo pomysłów na surowe dania, czyli tak modną ostatnio kuchnię Raw Food!

To zdrowy i pyszny pomysł na codzienne menu bez spędzania długich godzin w kuchni. Polecają je także lekarze i dietetyce, wskazując na dużą wartość zdrowotną i odżywczą surowego pożywienia. Dziś, kiedy mamy tak dużą różnorodność i łatwą dostępność wielu produktów, warto rozważyć wprowadzenie  choćby elementów Raw Food do swojego życia, by stało się ono po prostu lepsze.

Autorka tej publikacji to właścicielka uznanej wśród klientów londyńskiej restauracji z surowym pożywieniem. Ma wieloletnie doświadczenie kulinarne, którym postanowiła podzielić się także z nami. Proponuje dania, które dostarczają niespożytej energii na co dzień, a także takie, które wpływają leczniczo na nasz organizm, ułatwiając procesy metaboliczne, regulując trawienie i sprawiając, że czujemy się lepiej i lżej. Wiele z tych potraw zawiera cenne probiotyki, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo przetwarzać przyjmowanych pokarmów.

Autorka omawia znaczenie cennych odżywczo składników i mikroelementów w naszej diecie, dając nam kompendium wiedzy z zakresu żywienia, ujęte w atrakcyjną formę książki kucharskiej. Stosując się do rd i zaleceń tu zawartych, szybko można poznać zasady zdrowego odżywiania i łatwo wprowadzić je w swoje codzienne życie. Szczególnie ciekawe i pouczające są fragmenty dotyczące białka i mitów, które wokół niego narosły.

Sprawdźcie, jak odżywiać się w zgodzie z naturą i zmiennymi porami roku. Nauczcie się zaopatrywać w cenne odżywczo produkty i korzystać z ich walorów zdrowotnych oraz smakowych! Liczne ilustracje zachęcają do spróbowania prezentowanych tu potraw i do własnych eksperymentów w kuchni. Jeśli nie wiecie, co przyrządzić dla dziecka, na imprezę ze znajomymi lub jaka sałatka będzie dla Was najzdrowsza – koniecznie sięgnijcie po tę książkę! Znajdziecie tu też wiele przepisów na  zdrowe i orzeźwiające napoje, idealne śniadania i obiady – a wszystko to bez gotowania – polecam!

 

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja