Kuchnia polska – wybrane przepisy

13 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_ziel6

Wydawnictwo Zielona Sowa poleca serię nowych książek kucharskich „Kuchnia Polska na wszystkie okazje”. Właśnie ukazały się dwa pierwsze tytuły, a wśród nich: „Ciasta i torty”. Dlaczego polecamy? Z kilku prostych i oczywistych powodów – książki są perfekcyjnie wydane, opatrzone pięknymi zdjęciami, a przepisy są łatwe i wypróbowane. Wspaniała pozycja, która wzbogaci kuchenny księgozbiór, a także ciekawy pomysł na prezent.

Dzisiaj polecamy kilka wybranych przepisów, właśnie z książki: „Kuchnia Polska na wszystkie okazje. Ciasta i torty”.

_ziel2

Pavlova

Składniki:
– 6 białek
– 250 g cukru pudru
– opakowanie cukru waniliowego
– łyżka mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki soku z cytryny
– 300 ml śmietany 36%
– dowolne owoce sezonowe lub z puszki
Przygotowanie:
Białka ubij mikserem na sztywną pianę z 200 g cukru pudru i cukrem waniliowym (ok. 30 minut). Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną i łyżką soku z cytryny.
Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 26 cm. Nałóż na nie masę bezową. Piecz 40 minut w temperaturze 170 st. C. Usuń papier i ułóż ciasto na metalowej kratce do ostygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno z 50 g cukru pudru. Nałóż na bezę. Ozdób bezę dowolnymi owocami. Przed podaniem wstaw na godzinę do lodówki.

_ziel1Murzynek

Składniki:
– 200 g masła
– 250 g cukru
– 4 łyżki kakao
– 125 ml wody
– szklanka mąki
– 3 jajka
– łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozpuść masło w rondelku, dodaj cukier, kakao i wodę, dokładnie wymieszaj i ostudź. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mikserem. Żółtka oddziel od białek i dodawaj do ciasta po jednym, ciągle mieszając. Białka ubij na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm. Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C.
Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie, posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.

Sernik z czekoladą i malinami

Składniki:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 200 g masła
– 400 g cukru pudru
– 5 jajek
– 110 g mąki
– 400 g sera risotta
– opakowanie cukru waniliowego
– 120 g świeżych malin
Przygotowanie:
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść na parze. Masło zmiksuj z 250 g cukru pudru na gładką masę. Dodaj kolejno 3 jajka, cały czas miksując, czekoladę i mąkę. Wlej ¾ masy na prostokątną formę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
W drugiej misce utrzyj ser risotta z pozostałym cukrem pudrem, jajkami i cukrem waniliowym. Wlej masę serową na masę z czekoladą. Rozłóż umyte i osuszone maliny. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C. Schłódź w ciepłym, uchylonym piekarniku. Podawaj z lodami.

_ziel8

Placek drożdżowy ze śliwkami

Składniki:
– 250 g mąki
– 150 g cukru
– 3 żółtka
– 125 ml mleka
– 25 g drożdży
– 50 g masła
– sól
– 350 g śliwek bez pestek
– 4 jajka
– 250 ml śmietany 36%
– cukier puder
Przygotowanie:
W podgrzanym mleku rozetrzyj drożdże. Dodaj 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z 50 g cukru. Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, utarte żółtka i masło. Wyrób ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż połowę owoców.
Jajka utrzyj ze 100 g cukru, wymieszaj ze śmietaną i wylej masę na owoce. Pozostałe owoce wsyp na masę śmietanowo-jajeczną. Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Upieczone posyp cukrem pudrem.

Tiramisu

Składniki:
– 500 g serka mascarpone
– 400 g podłużnych biszkoptów
– 2 jajka
– 75 g cukru
– 350 ml espresso
– 250 ml likieru migdałowego
– 2,5 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
W misce wymieszaj espresso ze 175 ml likieru. W przygotowanym płynie zanurz biszkopty, żeby nasiąkły z każdej strony. Wyłóż nimi dno szklanego naczynia. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj je z cukrem, a następnie wymieszaj na krem z resztą likieru i serkiem mascarpone.
Jedno białko ubij na sztywną pianę i połącz z kremem. Nałóż połowę masy na biszkopty. Ułóż drugą warstwę biszkoptów i posmaruj pozostałym kremem. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp wierzch kakao.

_ziel3

To oczywiście tylko kilka wybranych przepisów. W książce znajdziemy także przepisy na torcik poziomkowy, ciasto marchewkowe, babkę piaskową, pleśniak, pączki, rabarbar pod kruszonką, sernik kajmakowy, strudel jabłkowy, czy tartę pomarańczową. Osobiście uważam, że jest to wspaniała pozycja, dla początkujących i wprawionych w sztukę pieczenia pań domu, ciekawa inspiracja i poradnik bardzo apetyczny oraz estetyczny.

_ziel4

_ziel7

_ziel5

Kuchnia Polska. Ciasta i torty
Data wydania: 2013
_zielonasowaFormat: 235×220
Oprawa: broszurowa
Liczba stron: 60
EAN: 9788378956471
Cena detaliczna: 9,99 zł
Cena na stronie wydawnictwa: 8,99 zł

Seria 12 książek zawierających najlepsze przepisy kuchni polskiej pogrupowane tematycznie.

Szczegóły: http://www.zielonasowa.pl/