Kuchnia light – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kuchnia light – recenzja

26 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kuchnia light

Zasady racjonalnej diety lekkostrawnej obejmują różnorodność spożywanych produktów, w tym stosowanie produktów jak najmniej przetworzonych, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilość błonnika pokarmowego, spożywanie codziennie dużej ilości warzyw i owoców, ograniczenie jedzenia produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce oraz pokarmów bogatych w cukry proste, a także spożycia soli, jak również odpowiednie nawadnianie organizmu. Dieta lekkostrawna polega na dobieraniu produktów, które nie obciążają układu pokarmowego, ale dostarczają do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Opiera się przede wszystkim na produktach niesmażonych i niezbyt tłustych, czyli produktach typu light.

Książka pt.: Kuchnia light Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook to propozycje na lekką i zdrową dietę do stosowania na co dzień dla kobiet nowoczesnych, ceniących smak i wygląd potraw oraz dobrze zbilansowane posiłki. Książka prezentuje multum ciekawych przepisów, z których można skomponować wartościowe menu codzienne, jak również przeznaczone na specjalne okazje. Znajdziemy tu pomysły na zdrowe sałatki, dietetyczne kolorowe zupy, lekkostrawne dania mięsne i rybne oraz różne słodkości w wersji light.

Wśród propozycji na lekkie sałatki i przekąski znajdziemy fantastyczne przepisy na sałatkę jarzynową, sałatkę wiosenną z jajkami, sałatkę ze szparagów i szpinaku, pomidory faszerowane twarożkiem czosnkowo-szczypiorkowym, jajka sadzone z warzywami, omlet ze szpinakiem, sałatkę z ciecierzycy i awokado czy kuskus z granatem. Propozycje kanapkowe to między innymi pełnoziarniste grzanki z serkiem gorgonzola i figami, czy grzanki z mascarpone, gruszką i orzechami.

Zupy i dania z warzywami, to między innymi ciekawe pomysły na chłodnik z awokado, zupę wiśniową, krem marchewkowy, lekki kapuśniak na udźcu indyczym, pieczone bakłażany z orzechami włoskimi, zapiekankę z cukinii i pora, brukselkę z dynią i orzechami pekan, kaszotto z porem i groszkiem, pęczak z brokułem i migdałami, chili z ciecierzycy i dyni lub gołąbki z tofu.

Dania mięsne to między innymi oryginalne przepisy na: pulpety drobiowe z białym sosem, polędwicę z warzywami po azjatycku, pilaw z udźcem indyka, roladki ze szparagami lub piersi nadziewane ziołami. Nam najbardziej do gustu przypadły smakowite udka z ryżem i granatem oraz aromatyczny królik w warzywach.

Wśród różnorodnych deserów w książce znajdziemy przepisy na: puddingi, sałatki owocowe, sernik malinowo-żurawinowy na zimno, owoce pod kruszonką, muffiny z truskawkami, tartę z rabarbarem, batoniki granola, ciasteczka owsiane z bananami i morelami oraz owocowe i warzywne koktajle, lemoniady i smoothie. Jak widać kuchnia light także może być słodka.

Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony, a apetyt na proponowane potrawy niezmierny. Właśnie wydanie tego niezwykłego, lekkiego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na przepisy lekkostrawne, które miejscami dowodzą, że dietetyczna kuchnia też może być rozpustą zarówno recepturową, jak też wizualną. Ta książka, podobnie jak warzywa i owoce, bez zbędnego wysiłku może stać się najlepszą przyjaciółką kobiety…

Książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Kuchnia light bez cienia wątpliwości udowadnia, że można jeść i smacznie i kolorowo i zdrowo. Kuchnia light jest dla każdego, a odchudzanie przepisów to nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o swoje zdrowie oraz urodę. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy modnej, lekkiej i zdrowej kuchni. Kuchni light.

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy.

Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!

Polecamy: bookandcook.pl

 






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz