„Kuchnia antyrakowa” – recenzja

3 lutego 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dr Chantal Tse: „Kuchnia antyrakowa. Dieta profilaktyczna – 237 przepisów”

Wszelkiego rodzaju nowotwory to już choroba cywilizacyjna. Stąd zwiększone zainteresowanie metodami zapobiegania rakowi. Odpowiedzią na nie jest m.in. prezentowana książka. Jej autorka uświadamia nam związek między sposobem odżywiania się a ryzykiem zapadnięcia na chorobę nowotworową. Opiera się przy tym na najnowszych badaniach medycznych, które wykazały, jakie substancje sprzyjają namnażaniu się chorych komórek, a jakie powodują ich rozrost w organizmie.

W efekcie otrzymujemy wyjątkową książkę kucharską, uwzględniającą głównie efekty zdrowotne prezentowanych potraw. We wstępie do niej autorka przytacza dotychczasowe ustalenia naukowców zajmujących się badaniem chorób nowotworowych. Podaje przerażające statystyki, dane geograficzne w zakresie częstotliwości występowania chorób nowotworowych na danym obszarze kuli ziemskiej. Podaje też listę produktów narażających nas na ryzyko zapadnięcia na nowotwór – jest wśród nich m.in. alkohol, czerwone mięso oraz sól. Wśród produktów hamujących rozwój raka wymienia natomiast produkty pochodzenia roślinnego.

Poznajemy tu osiem głównych zasad układania jadłospisu w taki sposób, by przeważały w nim zdrowe, pełnowartościowe produkty spożywcze. Jednak to przepisy stanowią główną część tej publikacji. Zostały podzielone na kilka działów: Przystawki, Sałatki, Zupy, Quiches i tarty, Dania mięsne, Ryby, Warzywa oraz Desery. Szczególnie zainteresowały mnie sałatki, których wielbicielką jestem od zawsze, a dzięki tej książce powiększyłam swą kolekcję przepisów. Praktyczne są również przepisy na zupy i dania mięsne dla całej rodziny – dziś już wiem, jak przygotować zdrowy obiad dla moich bliskich. Świadomość, że nie tylko będzie im smakowało, ale również korzystnie wpływa na ich zdrowie, jest dla mnie bezcenna.

Książkę kończy przewodnik pt. „Lepiej poznać produkty żywnościowe”, który zawiera podstawową wiedzę na temat tego, jakie produkty wybrać spośród wielu zalegających na sklepowych półkach. Autorka omawia też prozdrowotne właściwości poszczególnych warzyw, owoców, ziół i przypraw. Poleca naszej uwadze algi jako źródło wielu witamin i minerałów oraz rozpuszczalnego błonnika. Wskazuje, w jakich proporcjach należy spożywać produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zamieszczony na końcu książki słowniczek wyjaśnia trudniejsze nazwy. Alfabetycznie ułożony indeks przepisów ułatwia szybkie odnalezienie danej potrawy. Przepisy są przejrzyście ułożone, z określonym stopniem trudności, czasem przygotowania, kosztami i przeznaczeniem dla konkretnej ilości osób. Z tą książką nauczysz się gotować smacznie i zdrowo – polecam ją każdej pani domu.

Agnieszka K.

Książkę poleca Wydawnictwo ESPRIT – można kupić ją tutaj:

http://www.esprit.com.pl/139/Kuchnia-antyrakowa.html

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –

Redakcja