Które mandarynki są najlepsze? Zwróć uwagę na ten szczegół

Avatar photo
17 czerwca 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Kupując owoce, zwykle dopiero po spróbowaniu przekonujemy się o tym, czy dokonaliśmy dobrego wyboru. Obecnie w sprzedaży są głównie piękne i okazałe mandarynki, więc o ich prawdziwej jakości trudno wyrokować po samym wyglądzie. Jeśli jednak wiemy, na co zwrócić uwagę, to z dużym prawdopodobieństwem wybierzemy te najsłodsze i najbardziej soczyste. Nie będą miały też zbyt dużo pestek, które przeszkadzają w konsumpcji.

W sezonie letnim półki sklepów i straganów wprost uginają się pod ciężarem różnorodnych darów natury. To właśnie teraz owoce są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym, gdyż tylko te świeżo zerwane zawierają maksymalną ilość witamin. Każdy dzień ich przechowywania oznacza coraz mniejszy poziom cennych mikroelementów, więc warto jeść tylko najlepsze owoce, wyselekcjonowane spośród wielu innych.

mandarynki

Tylko takie mandarynki warto kupować

Wybierając w sklepie mandarynki, warto przyjrzeć się uważnie, jak wygląda ich skórka. Jeśli jest cienka i nieco przesuszona, to jest to niezawodny sygnał, że jej wnętrze będzie zawierało niezbyt wiele soku. Dużo lepsze w smaku są mandarynki, które posiadają grubszą i nieco „puszystą” skórkę, która lepiej chroni ukryty pod nią miąższ. Nigdy nie kupujmy owoców, na których widzimy brązowe plamki, gdyż taki owoc jest już toksyczny, czyli rozwijają się w nim zarodniki pleśni. Mandarynki powinny być półtwarde, a więc dość dojrzałe. Zbyt małe owoce mogą być niesmaczne, więc wybierajmy te, które mają przynajmniej 5 cm średnicy. Wiele osób zauważa, że im bardziej spłaszczona jest mandarynka, tym bardziej będzie słodka. Tak wyglądająca odmiana satsuma jest tego potwierdzeniem.

Takie mandarynki na pewno nie mają pestek

Gdy podajemy mandarynki dzieciom lub chcemy wycisnąć z nich sok, to najlepiej wybrać takie, które na pewno nie będą zawierały pestek. Dzieci mogą je przez przypadek połknąć, a w wyciskarce pestki zostaną zgniecione, co skutkuje przedostaniem się do soku ich gorzkiego smaku. Kupno owoców pozbawionych pestek wpływa więc zarówno na bezpieczeństwo konsumpcji, jak i na smak soku. Okazuje się, że największe prawdopodobieństwo, że w mandarynce nie znajdziemy nasion jest w przypadku owoców o skórce, która nie przywiera zbyt mocno do miąższu. Możemy to sprawdzić, naciskając lekko mandarynkę w kilku miejscach. Jeśli wyczuwamy dość luźną strukturę tuż pod powierzchnią skórki, to mamy czytelny znak, że trafiliśmy na swój ideał. Niektóre sklepy oferują już mandarynki, które mają na etykiecie oznaczenie, że nie posiadają pestek.

Zakup cytrusów w upalny dzień to znakomity pomysł na szybkie orzeźwienie. Schłodzony sok z mandarynek działa doskonale, gdy wokół panuje temperatura przekraczająca 30 stopni Celsjusza. Cieszmy się wyśmienitym smakiem egzotycznych owoców pamiętając, że już na etapie ich wyboru w sklepie możemy odnaleźć te najbardziej soczyste i bez zbędnych dodatków. Wśród kilku odmian dostępnych na naszym rynku na pewno każdy znajdzie swoją ulubioną, a ich wartość odżywcza będzie znakomicie uzupełniać nasze zapotrzebowanie na wiele kluczowych witamin.