Kremowa zupa serowo-porowa z mielonym mięsem. Rozgrzewający hit na każdą porę roku

17 marca 2025, dodał: Emilia Stasiak

Zupa serowo-porowa z mięsem mielonym to danie, które łączy w sobie kremową konsystencję, wyrazisty smak sera i delikatną nutę pora. To doskonały wybór zarówno na zimowe wieczory, jak i lekką kolację w cieplejsze dni. Jest sycąca, łatwa do przygotowania i zachwyca głębią smaku. Od kiedy poznałam ten przepis, nie ma tygodnia żebym nie zrobiła tej zupy najbliższym!

Zupa serowo-porowa z mięsem mielonym to połączenie kilku składników, które tworzą harmonijną całość. Pory nadają zupie delikatny, lekko słodkawy smak i są lekkostrawne. Serek topiony sprawia, że zupa jest kremowa i aksamitna.

Kremowa zupa serowo-porowa z mielonym mięsem.

Mięso mielone dodaje sytości i czyni ją pełnowartościowym posiłkiem. Przyprawy i bulion wzbogacają smak, czyniąc zupę prawdziwą ucztą dla podniebienia. Należy pamiętać, że por zawiera witaminę C, ktora wzmacnia odporność i działa antyoksydacyjnie, witaminę A (beta-karoten), która wspomaga wzrok i zdrowie skóry, witaminy z grupy B (B6, kwas foliowy) tak korzystne dla układu nerwowego i krwiotwórczego, witaminę K, która wspiera krzepnięcie krwi i zdrowie kości, potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, żelazo wspierajace produkcję czerwonych krwinek oraz magnez i wapń – niezbędne dla układu nerwowego i kości. Por działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspiera trawienie, oczyszcza organizm, chroni serce i działa przeciwnowotworowo. W smaku przypomina cebulę, jednak ma dużo łagodniejszy smak.

Z czym serwować serową zupę kremową

Zupę serowo-porową możesz podać z grzankami ( najlepsze będą czosnkowe) lub świeżą natką pietruszki. Jeśli chcesz nadać zupie bardziej intensywny smak, możesz dodać starty ser żółty (np. cheddar lub gouda), aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazistą konsystencję. Polecam cheddar. Możesz też wzbogacić zupę o kawałki boczku podsmażonego na chrupko, dodać szczyptę ostrej papryki dla pikantnego akcentu lub zamienić ziemniaki na kalafior lub cukinię, jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję zupy. Śmiało możesz tę zupę podać na obiad lub kolację, a nawet przygotować większą porcję na kilka dni ( ta opcja mi najbardziej odpowiada). Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszna może być domowa zupa!

Składniki na zupę serową z mielonym mięsem:

2 pory (biała i jasnozielona część)

300 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego lub drobiowego)

1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego

200 g serka topionego (śmietankowego lub z ziołami)

2 ziemniaki

1 marchewka

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

100 ml śmietanki 18%

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić? Pory dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki i marchewkę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż do momentu, aż się zarumieni. Do garnka dodaj pokrojone pory i warzywa, a następnie zalej wszystko gorącym bulionem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Dodaj serek topiony, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Najlepiej wlej trochę zupy do miseczki, dodaj serek i mieszadełkiem roztrzep, aż zrobi się fajna pianka i dolej do reszty wywaru. Wlej śmietankę i dopraw zupę gałką muszkatołową według uznania. Gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.