Krem z kalafiora jak marzenie. Aksamitny, lekki i idealny z grzankami

1 kwietnia 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Kalafior zyskuje na popularności wraz z coraz większą liczbą osób przechodzących na dietę roślinną. Oferuje delikatny smak, który jest doskonałą bazą do stworzenia wielu dań. Pozwala eksperymentować ze smakami i połączeniami kulinarnymi. Świetnie zastępuje mięso w dobrze przyprawionych kotlecikach, a wiele osób ceni go jako zdrowy dodatek w postaci puree do obiadu zamiast ziemniaków. Jest niezastąpiony także w przygotowaniu wszelkich zup z dużą ilością warzyw.

Kalafior to warzywo stworzone dla osób dbających o linię. Jest niskokaloryczne i zawiera dużo błonnika, co zdecydowanie poprawia metabolizm i poskramia apetyt. Dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych, jak witaminy B, C i K oraz sole mineralne w postaci potasu i magnezu. W jego składzie występują też antyoksydanty, które walczą z degeneracją komórek organizmu i spowalniają procesy starzenia.

krem z kalafiora

Wszechstronne warzywo do wielu dań

Kalafior sprawdza się w daniach, które nawiązują do wielu kuchni świata. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs, a także wieloma ziołami i ostrymi przyprawami. Jest polecany w diecie lekkostrawnej, uwielbiają go także dzieci. Może być składnikiem zapiekanek, pizzy, placuszków, a nawet lodów. Pozwala wydobyć głębię potraw, nie wpływając na zmianę ich smaku. Dzięki jego dodatkowi łatwiej jest ograniczyć spożycie mięsa. Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad lub zdrową przekąskę między posiłkami, warto włączyć go na stałe do swojej diety.

Pożywny krem z kalafiora – krok po kroku

Na przyrządzenie tego sycącego i zdrowego dania potrzeba nie więcej niż pół godziny oraz kika skadników, które zwykle znajdują się w naszej kuchni i w lodówce. Nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych, a pozwala stworzyć danie, które bęzie smakowało całej rodzinie i dostarczy niezbędnych skladników odżywczych oraz energii na drugą część dnia. 

Składniki:

pół średniego kalafiora (może być świeży lub mrożony)
litr wody
200 ml słodkiej śmietanki 18%
15 g masła
2 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
4 łyżki mąki pszennej
5 kromek chleba tostowego lub szklanka gotowych grzanek
olej lub inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1: Kalafior pokroić na drobne części i zalać  wodą z dodatkiem soli. Gotować przez 20 minut.

Krok 2: Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wsypać do niego mąkę i wymieszać. Dodać śmietankę i wywar z gotowania kalafiora.

Krok 3: Przelać masę z patelni do głębokiego naczynia, dodać ugotowane kawałki kalafiora i całość zmiksować. Doprawić do smaku.

Krok 4: Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć chleb na złocisty kolor. Dodać do kremu i podawać krem udekorowany koperkiem.

Krem z kalafiora to pomysł na szybki obiad, kiedy nie mamy czsu na zbyt długie i skomplikowane gotowanie. Najlepiej prezentuje się w małych miseczkach, tzw. bulionówkach, ale można podawać go też w głębokich talerzach. Niektórzy preferują podawanie grzanek do kremu osobno i stopniowe wrzucanie ich już w trakcie posiłku. Wówczas dłużej pozostaną chrupkie.