Kotlety mielone z serem i recenzja sosów TARSMAK

10 września 2012, dodał: szpinakozerca
Artykuł zewnętrzny

file1347304710

Dziś zapraszam Was na typowy polski obiad – kotlety mielone z kiszonymi ogórkami :)
który mężczyzna tego nie lubi – mój dodatkowo z frytkami
ale w wersji lekko odmienionej, ponieważ z serem z środku
Składniki na 8 niedużych kotlecików
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
pół cebuli
1 – 2 łyżki sosu musztardowo – paprykowego (opcjonalnie musztarda Dijon)
sól, pieprz
domowa przyprawa do mięs (zawiera paprykę ostrą, pomidory suszone itp) może być Wasza ulubiona przyprawa do mięs
2 małe jajka
pół czerstwej bułki namoczonej w wodzie i odciśniętej
kilka plasterków żółtego sera (u mnie gouda)
Mięso mieszamy z wszystkimi składnikami i w razie potrzeby, gdyby się nie kleiło dodajemy więcej bułki lub dosypujemy odrobinę bułki tartej.
Formujemy cieniutkie placuszki, na środek każdego kładziemy plasterek sera i składamy kotlecik na pół.
Zlepiamy brzegi i formujemy zgrabny kotlecik. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ja podaję zazwyczaj bez dodatków lub z sosem czosnkowym – wersja lubego.
Do przygotowania kotlecików użyłam jednego z pozostałych sosów firmy TARSMAK
Sosy otrzymałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie
Sos musztardowo – paprykowy to połączenie ostrej musztardy z papryką chilli. Sos jest ostry i wyrazisty w smaku. Ma pomarańczową barwę i gęstą konsystencję.
Dla nas jest za ostry w smaku – połączenie ostrej musztardy i pikantnej papryki nie sprawdziło się w przypadku dań z kurczaka szaszłyki z kurczaka z tymiankiem, ani innych potraw. Jednak postanowiłam wypróbować go w innej roli, skoro na świeżo nie do końca się u nas sprawdził. I to był dobry pomysł.
Sos fantastycznie spisuje się za to jako dodatek do kotletów i marynat do mięs czerwonych. Tutaj jego ostrość pięknie się komponuje i podkreśla smak mięs.
Jeśli lubicie bardzo ostre i pikantne dodatki to sos przypadnie Wam do gustu.
Jako ostatni do testów otrzymałam SOS KANAPKOWY
Nie przepadam za sosami kanapkowymi – bo to zawsze dodatkowe kalorie. Jednak ten miło mnie zaskoczył. Jest delikatny, aksamitny i pyszny. Otrzymałąm wersję łagodną i faktycznie taka jest. Sosik świetnie urozmaica standardowe śniadaniowe kanapki i ma lekki posmak paprykowy.
Mogę go polecić z czystym sumieniem, jeśli szukacie majonezowego delikatnego sosu na kanapki.
Podsumowując wszystkie 3 sosy firma TARSMAK okazała się dla mnie miłym zaskoczeniem, sosy naprawdę są pyszne i do tego mają bardzo atrakcyjną cenę. Do czosnkowego na pewno powrócę i to niedługo – ponieważ jest na wykończeniu :D
Pozdrawiam cieplutko
Magda

szpinakożerca – Amatorka gotowania, eksperymentów w kuchni i pieczenia. Uwielbiam DIY, grube książki i nadawanie starym rzeczom nowego wyglądu, za pomocą choćby małej zmiany.
Prowadzi bloga: http://szpinakozerca.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...