Obecnie ostrokrzew paragwajski jest składnikiem codziennej diety u milionów konsumentów na całym świecie. Yerba Mate ma liczne właściwości odżywcze i wywiera pozytywne skutki na organizm ludzki, co zostało potwierdzone wieloma badaniami naukowymi.
Yerba mate to suszone liście (często wraz z drobnymi patyczkami) ostrokrzewu paragwajskiego (łac. ilex paraguariensis). Pierwsze zbiory liści są możliwe już po 3 latach od wysadzenia sadzonek. Ta „herbata” posiada tyle wartości i składników odżywczych, że teoretycznie można ją traktować jak warzywo. Z racji tego, niektórzy pijący Yerba Mate regularnie określają picie yerby „piciem sałatki”.
Yerba Mate jest spożywana przez miliony ludzi głównie ze względu na walory pobudzające, poprawiające samopoczucie oraz podnoszące wydolność fizyczną i psychiczną. Yerba mate dzięki zawartości kofeiny zapewnia niewiarygodnie wysoki poziom czystej energii i sprawność umysłową nie wypłukując zarazem magnezu z organizmu. Działanie psychostymulujące i zwiększające wydajność pracy umysłowej Yerba Mate zawdzięcza głównie zawartości kofeiny (od 0,8 do 2,4% w suchej masie) oraz w mniejszym stopniu zawartości teofiliny i teobrominy (0,065-0,5%). Działanie stymulujące Yerba Mate trwa dłużej niż takie samo działanie kawy i nie ma skutków ubocznych typowych dla kawy (w przeciwieństwie do kawy, yerba mate „nastraja” organizm do lepszego, spokojniejszego snu).
Obecnie badania naukowe potwierdziły, że mate łagodzi łaknienie poprzez blokowanie odpowiednich receptorów w mózgu i z tego powodu jest szeroko stosowana w różnych dietach i kuracjach odchudzających. Związki chemiczne i związki odżywcze, które zawiera mate, sprawiają, że metabolizm węglowodanów jest bardziej wydajny, co z kolei powoduje, że ciało lepiej wykorzystuje energię ze spożywanej żywności. Ponadto mate skraca czas regeneracji po wysiłku fizycznym, ponieważ zapobiega odkładaniu się kwasu mlekowego w mięśniach. Dzięki temu, w przypadku regularnego picia mate, ciało spala więcej kalorii z odłożonym zasobów tłuszczowych. Ponadto yerba ma właściwości stymulujące, które powodują, że osoba, która ją pije, ma poczucie bycia najedzoną przed przystąpieniem do jedzenia.
Przedłuża ona również trawienie i wydłuża okres, w którym czujemy się najedzeni. Mate w połączeniu ze zdrową dietą i regularnymi ćwiczeniami (tak żyli rodowici mieszkańcy Ameryki Południowej) pozwala na spalanie większej liczby kalorii i kontrolowanie apetytu. Mate wpływa na trawienie poprzez stymulację wytwarzania żółci i innych kwasów trawiennych, co sprawia, że jelito grube jest czyste i zmniejsza ilość bakterii w żołądku. Jest to ziołowy lek na trawienie ciężkich potraw.
Ważnymi składnikami leczniczymi w Yerba Mate są też: tanina (działa ściągająco i przeciwzapalnie), kwas chlorogenowy, kwas kawowy, terpeny, laktony, witaminy (B1, B2, B6, E, C, karotenoidy), minerały – takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas oraz sód. Bardzo ważną rolę leczniczą w Yerba Mate odgrywają polifenole (w postaci flawonoidów), które mają silne działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób onkologicznych (raka) i układu krwionośnego. Ich zawartość jest zmienna i zależna np. od różnic genetycznych między roślinami.
Mate wpływa również pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, jako że wspomaga krążenie tłuszczu i cholesterolu w krwi, co z kolei zapobiega ich odkładaniu w naczyniach krwionośnych. Zapobiega to miażdżycy (arteriosklerozie) i problemom z sercem. Maskuje także oznaki starzenia, oczyszcza organizm i zapobiega rozwojowi wielu chorób.
Dowiedzione naukowo właściwości zdrowotne Yerba Mate:
1. Przeciwutleniające (antyoksydacyjne).
2. Antynowotworowe
3. Zmniejsza odkładanie się złego cholesterolu (LDL).
4. Ochronne na serce i układ krążenia.
5. Wspomaganie odchudzania, zapobieganie otyłości i wpływ na trawienie.
6. Korzystne w schorzeniach cukrzycowych.
7. Wspomaganie systemu odpornościowego i działanie przeciwko grzybom, bakteriom i wirusom.
8. Przeciwdziała zmniejszaniu elastyczności skóry i powstawaniu rozstępów i zmarszczek.
9. Zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS).
10. Zwiększa działanie leków przeciwbólowych, np. ibuprofenu i paracetamolu oraz salicylanów.
Inne korzyści zdrowotne Yerba Mate: usprawnia układ odpornościowy, detoksykuje organizm, łagodzi alergie, poprawia nastrój czy pomaga w bezsenności. Jest idealna na długie zimowe wieczory, kiedy jesteśmy wykończone po długim dni w pracy lub w szkole, kiedy mamy ochotę aby cały świat dał na święty spokój i chcemy mieć chwilę tylko dla siebie.
Korzyści wynikających ze spożywania Yerba Mate jest jeszcze wiele więcej. Każdy zatem powinien znaleźć odpowiedni dla siebie smak, a wybór na rynku jest bardzo różnorodny. Wszyscy, którzy regularnie sięgają po napar zgodnie twierdzą, że po pewnym czasie jest to uzależniający (w pozytywnym brzmieniu) nawyk.
Doskonały asortyment różnych gatunków Yerba Mate znajdziesz na stronie sklepu Taragui. Polecamy Waszej uwadze mate Vivality Detox, Vivality Wellness oraz Boost – nowa linia produktów Taragüi Vitality.
Kiedy będziesz gotowy na zakup yerba mate, na pewno pokochasz sklep:
www.taragui.com