Koreczki na imprezę możemy przygotowywać na różne sposoby. Zarówno te wegetariańskie, jak i z dodatkiem mięsa czy ryb, cieszą się nieustanną popularnością. Warto mieszać i komponować smaki tak, aby zbalansować kontrast smaku słonego, słodkiego i kwaśnego. Eleganckie koreczki na imprezę mogą powstawać z niecodziennych dodatków: ciekawych serów, oliwek i marynowanych dodatków. Koreczki możemy urozmaicić dodatkiem owoców takich jak ananas, winogrona lub banan.
Koreczki z kukurydzą
Składniki:
– pomidorki koktajlowe (czerwone i żółte)
– kolby mini kukurydzy
– oliwki (czarne i zielone)
– korniszony lub papryka konserwowa
– wędzone tofu
Przygotowanie:
Pomidorki pokroić. Składniki nadziewać na wykałaczki w dowolnej kolejności.
Koreczki z oliwkami
Składniki:
– 100 g oliwek czarnych
– 1 papryka czerwona
– 5 ogórków konserwowych
– 100 g sera haloumi
– 200 g salami
– 6-8 kromek chleba razowego
Przygotowanie:
Ser haloumi, paprykę i chleb pokroić w kostkę. Ogórki pokroić na grube plastry. Nadziewać na wykałaczki po kolei – chleb, ser haloumi, plaster salami zwinięty „na cztery”, ogórek, paprykę i oliwkę.
Koreczki z fetą
Składniki:
– 100 g oliwek czarnych
– 100 g sera feta
– papryka konserwowa
– 1 ogórek
Przygotowanie:
Ser feta pokroić w kostkę, a ogórka w półksiężyce. Kostkę sera owinąć plastrem papryki konserwowej i nadziać na wykałaczkę. Dodać kawałek ogórka i oliwkę.
Koreczki owocowe
Składniki:
– 200 g winogron
– 2 pomarańcze
– 2 kiwi
– 2 banany
– truskawki (w sezonie)
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie owoce umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym. Kiwi i pomarańcze obierać ze skórki i podzielić na mniejsze kawałki. Banana pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny – żeby nie ściemniał. Na wykałaczkę nadziewać po kolei – banana, kiwi, winogrono, przekrojoną na pół truskawkę (opcjonalnie) i pomarańczę. Koreczki z owoców podawać udekorowane listkami świeżej mięty.
Koreczki z melonem
Składniki:
– 1/2 melona
– 250 g opakowanie mini kuleczek mozzarelli
– 150 g szynki parmeńskiej, suszonej, prosciutto crudo
– bazylia
– zagęszczony lub zwykły ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Melona obrać i pokroić w kostkę. Suszoną szynkę pokroić w paski. Kawałki melona nadziać na patyczki razem z kulką mozzarelli, bazylią oraz złożonym paseczkiem suszonej szynki. Ułożyć na półmisku, przed podaniem skropić zagęszczonym octem balsamicznym.