Koper- przyprawa

31 marca 2010,
dodał: madzia
Artykuł zewnętrzny

Koper:

– Używa się go jako dodatku do kompotów.
– Ponadto dodaje się go do słodkich sosów, kapusty czy buraczków ćwikłowych.
– Warto go wypróbować z gotowanymi brokułami, kartoflami w mundurkach lub kalafiorem

– Stosowany jako lek wykrztuśny przy nieżytach drób oddechowych. Pomaga pozbyć się wzdęć lub nadmiernej fermentacji w jelitach. Działa pobudzająco na żołądek.
– Napar z kopru włoskiego jest polecany dla niemowląt w przypadkach dolegliwości przewodu pokarmowego – wzdęć i gazów.
– Z dodatkiem mleka bywa skuteczny przy zwalczaniu objawów grypy i przeziębienia.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....