Imprezowy konkurs z firmą ROLNIK – wyniki!

9 marca 2015, dodał: Malwina
Artykuł zewnętrzny

W myśl starego, polskiego porzekadła „Cudze chwalicie, swego nie znacie” firma ROLNIK udowadnia, że rodzime produkty dorównują, a często przewyższają smakiem i jakością zachodnie marki. Pyszne polskie warzywa i owoce zamknięto w eleganckich sześciokątnych słoiczkach, a ich wyjątkowy smak to sprawdzone przez firmę ROLNIK najlepsze receptury. Wszystko smakuje jak u mamy.

Business woman serve herself at buffet

 

Koreczki_bankietowe_314ml kopiaKukurydza_mini_kolby_314ml kopia

Papryka_smazona_314ml kopia

Dziękujemy za liczne przepisy na smakowite dania imprezowe! Spośród licznych przepisów zamieszczonych w rubryce Przepisy, komentarzach na Facebooku i pod artykułem wybraliśmy następujące przepisy, które z pewnością uświetnią niejedną biesiadę, należące do autorów:

1) Mariola Grzęda – Faszerowane cytryny

file1426588277

3 cytryny
1 puszka tuńczyka
3 pomidory suszone
2 jajka
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu kieleckiego
sól, pieprz

Wykonanie

Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, ciekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem.

2) Kamila Danych – Wytrawne Pizzowe Muffinki

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s261x260/11046827_10153109225185180_5894910841458331440_n.jpg?oh=c0513168801362c5c37662fbd28f5cb5&oe=55B89A84&__gda__=1437756539_dc2138d464e623eea702069452003071


Składniki:

• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki oregano
• 1/2 łyżeczki bazylii
• sól
• 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 kula sera mozzarella
• 100 g salami
• 1/2 czerwonej papryki
• 6 pomidorków koktajlowych


Jak przyrządzić?


W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (czyli oregano, bazylię, szczyptę soli).
W osobnej misce mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser mozarella trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmujemy i studzimy.
P.S. Można je jeść jako zimną i ciepłą przekąska- ale jak dla mnie lepiej smakują podgrzane, ale to kwestia gustu… Dop
rawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.

 

3) Grillowane karczochy w oleju

 

Przepis dziecinnie prosty, krótki w przygotowaniu. Za to wrażenia smakowe niezapomniane.

Potrzebne składniki: karczochy w ćwiartkach w oleju (najlepiej marki rolnik), cytryna, natka pietruszki, bazylia, kolendra, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania zajmie nie więcej niż 10 minut.
Zioła należy posiekać i wymieszać w szklanym naczyniu z dodatkiem ok. 3 łyżek oliwy z oliwek. Sparzoną skórkę cytryny zetrzeć i dodać odrobinę do ziół.
Tak przygotowaną oliwą należy posmarować każdą ćwiartkę karczocha i ułożyć na grillu. Co jakiś czas należy przewracać karczochy. Przekąska będzie gotowa, gdy warzywa zrobią się miękkie.

Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo karczochy są nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne oraz mają wiele właściwości leczniczych.

 

4) Ewelina  – Pijany Łosoś

 

losos

Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.  Smakuje i wygląda niezwykle elegancko. Idealne na romantyczną kolacje we dwoje.

Składniki:

400 g fileta z łososia

4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżeczka soli

4 łyżki ginu

2 pęczki kopru

1 cytryna

Pasta koperkowa:

sok z 1 cytryny

4 pęczki koperku

150 g migdałów

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

bułka bagietka

1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
na 2 godziny do lodówki.

2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.

3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.

4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.

5. Łososia podajemy na bagietce posmarowanej pastą koperkową.

 

SERDECZNE GRATULACJE! Z laureatami skontaktujemy się drogą mailową. Nagrody wysyła sponsor – marka ROLNIK

 

 

www.facebook.com/RolnikPrzetwory

 

Kurki_marynowane_314ml kopia-horz4

Cztery najlepsze kulinarne propozycje otrzymują nagrodę w postaci płyto-patelni. Jest to taca, która może być używana również na kuchniach indukcyjnych!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LogoRolnik300dpiRGBduze

 

Życzymy powodzenia!