Imprezowy konkurs z firmą ROLNIK – wyniki!

9 marca 2015, dodał: Malwina

W myśl starego, polskiego porzekadła „Cudze chwalicie, swego nie znacie” firma ROLNIK udowadnia, że rodzime produkty dorównują, a często przewyższają smakiem i jakością zachodnie marki. Pyszne polskie warzywa i owoce zamknięto w eleganckich sześciokątnych słoiczkach, a ich wyjątkowy smak to sprawdzone przez firmę ROLNIK najlepsze receptury. Wszystko smakuje jak u mamy.

Business woman serve herself at buffet

 

Koreczki_bankietowe_314ml kopiaKukurydza_mini_kolby_314ml kopia

Papryka_smazona_314ml kopia

Dziękujemy za liczne przepisy na smakowite dania imprezowe! Spośród licznych przepisów zamieszczonych w rubryce Przepisy, komentarzach na Facebooku i pod artykułem wybraliśmy następujące przepisy, które z pewnością uświetnią niejedną biesiadę, należące do autorów:

1) Mariola Grzęda – Faszerowane cytryny

file1426588277

3 cytryny
1 puszka tuńczyka
3 pomidory suszone
2 jajka
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu kieleckiego
sól, pieprz

Wykonanie

Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, ciekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem.

2) Kamila Danych – Wytrawne Pizzowe Muffinki

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s261x260/11046827_10153109225185180_5894910841458331440_n.jpg?oh=c0513168801362c5c37662fbd28f5cb5&oe=55B89A84&__gda__=1437756539_dc2138d464e623eea702069452003071


Składniki:

• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki oregano
• 1/2 łyżeczki bazylii
• sól
• 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 kula sera mozzarella
• 100 g salami
• 1/2 czerwonej papryki
• 6 pomidorków koktajlowych


Jak przyrządzić?


W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (czyli oregano, bazylię, szczyptę soli).
W osobnej misce mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser mozarella trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmujemy i studzimy.
P.S. Można je jeść jako zimną i ciepłą przekąska- ale jak dla mnie lepiej smakują podgrzane, ale to kwestia gustu… Dop
rawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.

 

3) Grillowane karczochy w oleju

 

Przepis dziecinnie prosty, krótki w przygotowaniu. Za to wrażenia smakowe niezapomniane.

Potrzebne składniki: karczochy w ćwiartkach w oleju (najlepiej marki rolnik), cytryna, natka pietruszki, bazylia, kolendra, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania zajmie nie więcej niż 10 minut.
Zioła należy posiekać i wymieszać w szklanym naczyniu z dodatkiem ok. 3 łyżek oliwy z oliwek. Sparzoną skórkę cytryny zetrzeć i dodać odrobinę do ziół.
Tak przygotowaną oliwą należy posmarować każdą ćwiartkę karczocha i ułożyć na grillu. Co jakiś czas należy przewracać karczochy. Przekąska będzie gotowa, gdy warzywa zrobią się miękkie.

Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo karczochy są nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne oraz mają wiele właściwości leczniczych.

 

4) Ewelina  – Pijany Łosoś

 

losos

Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.  Smakuje i wygląda niezwykle elegancko. Idealne na romantyczną kolacje we dwoje.

Składniki:

400 g fileta z łososia

4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżeczka soli

4 łyżki ginu

2 pęczki kopru

1 cytryna

Pasta koperkowa:

sok z 1 cytryny

4 pęczki koperku

150 g migdałów

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

bułka bagietka

1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
na 2 godziny do lodówki.

2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.

3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.

4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.

5. Łososia podajemy na bagietce posmarowanej pastą koperkową.

 

SERDECZNE GRATULACJE! Z laureatami skontaktujemy się drogą mailową. Nagrody wysyła sponsor – marka ROLNIK

 

 

www.facebook.com/RolnikPrzetwory

 

Kurki_marynowane_314ml kopia-horz4

Cztery najlepsze kulinarne propozycje otrzymują nagrodę w postaci płyto-patelni. Jest to taca, która może być używana również na kuchniach indukcyjnych!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LogoRolnik300dpiRGBduze

 

Życzymy powodzenia!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

66 komentarzy do Imprezowy konkurs z firmą ROLNIK – wyniki!

  1. avatar Kamila D. pisze:

    jejku to cudowna wiadomość:))) bardzo dziękuję za wyróżnienie, tak się cieszę, że aż nie wiem co powiedzieć, brak mi słów normalnie:) dziękuję raz jeszcze bardzo, ale to bardzo:)))

  2. avatar Mariola pisze:

    bardzo dziękuję za wyróżnienie :) gratulacje dla wyróżnionych :)

  3. avatar kropka010 pisze:

    Poniżej przedstawiam fajny przepis na pyszną , panierowaną cebulę smażoną.Smakuje ona dużo lepiej od frytek.

    Składniki
    1 szkl. mąki, 1 łyżeczka soli,półłyżeczki pieprzy,łyżeczka pieprzy cayenne 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1 ubite jajko, jedna szkl. mleka, 1/4 szkl. majonezu, 1/4 szkl. smietany,2 łyżki chrzany, 2 lyżeczki keczupu,1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki soli,1/8 łyżeczki suszonego oregano,1/4 łyżeczki pieprzu, olej do smażenia.

    1. Wymieszaj w miseczce1 szkl. mąki z jedną łyżeczka soli, połową łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką pieprzu cayenne i tymiankiem i odstaw na bok. W oddzielnej miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i również odstaw na bok.
    2.Cebulę obierz i odetnij jej górną część (pozostaw część z której wyrastały korzenie) Zrób pionowe nacięcia w cebuli na kształt gwaiazdki od góry do dołu, pozostawiając około 1,5 cm. od korzenia. Delikatnie rozdziel poszczególne warstwy cebuli aby przypominały kwiat.
    3.Zanurz cebulowego kwaitka w mieszance jajeczno-mlecznej i upewnij się, że wszystkieplatki są nią pokryte.Następnie obsypdokładnie cebulę i jej wszystkie płatki mieszanką mączną.Przełóż cebulę na talerzi włóż do lodówki na 45 min.
    4.Wymieszaj ze sobą 1/4 szkl. majonezu, 1/4 szkl. śmietany, chrzan, keczup, paprykę, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyzeczki pieprzu cayenne, oregano,1/4 łyżeczki pieprzu, a nastepnie przełóż do małej miseczki na dip.
    5.Wlej olej do rondla (tyleaby wystarczyło do głębokiego smażenia) rozgrzej go do temp. 175 stopni. Włóż cebulę do gorącego oleju i smaż dopoki cebula zmięknie, a panierka stanie się chrupiaca i złoto brązowa ( około 10-12min)
    6.Po usmażeniu wyciągnij cebulę z oleju i odłóżją na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Odczekaj parę min. a następnie podaj razem z dipem.

    Cebula jest przepyszna

  4. avatar Laura pisze:

    Moja druga propozycja to tarta na kruchym maślano-serowym spodzie z rozmarynem, camembertem, domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną:
    Składniki:
    – 125 g mąki pszennej
    – 125 g sera białego
    – 75 g masła, zimnego
    – 1/2 łyżeczki soli
    – świeży lub suszony rozmaryn

    Nadzienie:
    – 200 g kwaśnej śmietany 18%
    – 200 g sera camembert
    – sól morska i kolorowy pieprz do smaku

    Do podania:
    – domowy dżem dyniowo-pomarańczowy
    – żurawina
    Sposób przygotowania:
    Ciasto maślano-serowe z rozmarynem: do przesianej mąki dodać ser i masło, posiekać wszystko nożem na drobne kawałeczki. Dodać sól, rozmaryn, wymieszać i i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc. Zimne ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż będzie miała złoty kolor. Wyjąć tartę, nie wyłączać piekarnika. Na tartę (może być gorąca) wylać kwaśną śmietanę i położyć pokrojony ser camembert. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać przez około 10 – 15 minut, aż ser się roztopi. Tartę podawać gorącą z domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną.

  5. avatar Laura pisze:

    A ja proponuję moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
    Ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
    – 1/2 szklanki polenty
    – 1 szklanka mleka
    – 1 szklanka wody
    – szczypta soli
    – olej lub oliwa do smażenia
    – 50 g startego żółtego sera

    Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy na patelni grillowej na odrobinie oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
    Bardzo polecam!

  6. avatar kropka010 pisze:

    Grissini z szynką szwarcwaldzką
    Składniki:

    paluszki grissini (można upiec samemu, ale po co utrudniać sobie życie)
    plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub każdej innej dojrzewającej
    rukola
    twarożek; smak dowolny, ja akurat użyłam łososiowego

    Przygotowanie:

    Plastry szynki smarujemy twarożkiem, układamy na nich rukolę i zawijamy wokół paluszków.Robimy to tak aby kawałki rukoli byly widoczne. Paluszki można powstawiać w ozdobnych szklaneczkach.

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....
Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....