URODA I ZDROWIE

Imprezowy konkurs z firmą ROLNIK – wyniki!

9 marca 2015, dodał: Malwina

W myśl starego, polskiego porzekadła „Cudze chwalicie, swego nie znacie” firma ROLNIK udowadnia, że rodzime produkty dorównują, a często przewyższają smakiem i jakością zachodnie marki. Pyszne polskie warzywa i owoce zamknięto w eleganckich sześciokątnych słoiczkach, a ich wyjątkowy smak to sprawdzone przez firmę ROLNIK najlepsze receptury. Wszystko smakuje jak u mamy.

Business woman serve herself at buffet

 

Koreczki_bankietowe_314ml kopiaKukurydza_mini_kolby_314ml kopia

Papryka_smazona_314ml kopia

Dziękujemy za liczne przepisy na smakowite dania imprezowe! Spośród licznych przepisów zamieszczonych w rubryce Przepisy, komentarzach na Facebooku i pod artykułem wybraliśmy następujące przepisy, które z pewnością uświetnią niejedną biesiadę, należące do autorów:

1) Mariola Grzęda – Faszerowane cytryny

file1426588277

3 cytryny
1 puszka tuńczyka
3 pomidory suszone
2 jajka
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu kieleckiego
sól, pieprz

Wykonanie

Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, ciekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem.

2) Kamila Danych – Wytrawne Pizzowe Muffinki

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s261x260/11046827_10153109225185180_5894910841458331440_n.jpg?oh=c0513168801362c5c37662fbd28f5cb5&oe=55B89A84&__gda__=1437756539_dc2138d464e623eea702069452003071


Składniki:

• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki oregano
• 1/2 łyżeczki bazylii
• sól
• 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 kula sera mozzarella
• 100 g salami
• 1/2 czerwonej papryki
• 6 pomidorków koktajlowych


Jak przyrządzić?


W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (czyli oregano, bazylię, szczyptę soli).
W osobnej misce mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser mozarella trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmujemy i studzimy.
P.S. Można je jeść jako zimną i ciepłą przekąska- ale jak dla mnie lepiej smakują podgrzane, ale to kwestia gustu… Dop
rawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.

 

3) Grillowane karczochy w oleju

 

Przepis dziecinnie prosty, krótki w przygotowaniu. Za to wrażenia smakowe niezapomniane.

Potrzebne składniki: karczochy w ćwiartkach w oleju (najlepiej marki rolnik), cytryna, natka pietruszki, bazylia, kolendra, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania zajmie nie więcej niż 10 minut.
Zioła należy posiekać i wymieszać w szklanym naczyniu z dodatkiem ok. 3 łyżek oliwy z oliwek. Sparzoną skórkę cytryny zetrzeć i dodać odrobinę do ziół.
Tak przygotowaną oliwą należy posmarować każdą ćwiartkę karczocha i ułożyć na grillu. Co jakiś czas należy przewracać karczochy. Przekąska będzie gotowa, gdy warzywa zrobią się miękkie.

Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo karczochy są nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne oraz mają wiele właściwości leczniczych.

 

4) Ewelina  – Pijany Łosoś

 

losos

Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe.  Smakuje i wygląda niezwykle elegancko. Idealne na romantyczną kolacje we dwoje.

Składniki:

400 g fileta z łososia

4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżeczka soli

4 łyżki ginu

2 pęczki kopru

1 cytryna

Pasta koperkowa:

sok z 1 cytryny

4 pęczki koperku

150 g migdałów

3 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

bułka bagietka

1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
na 2 godziny do lodówki.

2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.

3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.

4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.

5. Łososia podajemy na bagietce posmarowanej pastą koperkową.

 

SERDECZNE GRATULACJE! Z laureatami skontaktujemy się drogą mailową. Nagrody wysyła sponsor – marka ROLNIK

 

 

www.facebook.com/RolnikPrzetwory

 

Kurki_marynowane_314ml kopia-horz4

Cztery najlepsze kulinarne propozycje otrzymują nagrodę w postaci płyto-patelni. Jest to taca, która może być używana również na kuchniach indukcyjnych!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LogoRolnik300dpiRGBduze

 

Życzymy powodzenia!


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

66 komentarzy do Imprezowy konkurs z firmą ROLNIK – wyniki!

  1. avatar Kamila D. pisze:

    jejku to cudowna wiadomość:))) bardzo dziękuję za wyróżnienie, tak się cieszę, że aż nie wiem co powiedzieć, brak mi słów normalnie:) dziękuję raz jeszcze bardzo, ale to bardzo:)))

  2. avatar Mariola pisze:

    bardzo dziękuję za wyróżnienie :) gratulacje dla wyróżnionych :)

  3. avatar kropka010 pisze:

    Poniżej przedstawiam fajny przepis na pyszną , panierowaną cebulę smażoną.Smakuje ona dużo lepiej od frytek.

    Składniki
    1 szkl. mąki, 1 łyżeczka soli,półłyżeczki pieprzy,łyżeczka pieprzy cayenne 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1 ubite jajko, jedna szkl. mleka, 1/4 szkl. majonezu, 1/4 szkl. smietany,2 łyżki chrzany, 2 lyżeczki keczupu,1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki soli,1/8 łyżeczki suszonego oregano,1/4 łyżeczki pieprzu, olej do smażenia.

    1. Wymieszaj w miseczce1 szkl. mąki z jedną łyżeczka soli, połową łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką pieprzu cayenne i tymiankiem i odstaw na bok. W oddzielnej miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i również odstaw na bok.
    2.Cebulę obierz i odetnij jej górną część (pozostaw część z której wyrastały korzenie) Zrób pionowe nacięcia w cebuli na kształt gwaiazdki od góry do dołu, pozostawiając około 1,5 cm. od korzenia. Delikatnie rozdziel poszczególne warstwy cebuli aby przypominały kwiat.
    3.Zanurz cebulowego kwaitka w mieszance jajeczno-mlecznej i upewnij się, że wszystkieplatki są nią pokryte.Następnie obsypdokładnie cebulę i jej wszystkie płatki mieszanką mączną.Przełóż cebulę na talerzi włóż do lodówki na 45 min.
    4.Wymieszaj ze sobą 1/4 szkl. majonezu, 1/4 szkl. śmietany, chrzan, keczup, paprykę, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyzeczki pieprzu cayenne, oregano,1/4 łyżeczki pieprzu, a nastepnie przełóż do małej miseczki na dip.
    5.Wlej olej do rondla (tyleaby wystarczyło do głębokiego smażenia) rozgrzej go do temp. 175 stopni. Włóż cebulę do gorącego oleju i smaż dopoki cebula zmięknie, a panierka stanie się chrupiaca i złoto brązowa ( około 10-12min)
    6.Po usmażeniu wyciągnij cebulę z oleju i odłóżją na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Odczekaj parę min. a następnie podaj razem z dipem.

    Cebula jest przepyszna

  4. avatar Laura pisze:

    Moja druga propozycja to tarta na kruchym maślano-serowym spodzie z rozmarynem, camembertem, domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną:
    Składniki:
    – 125 g mąki pszennej
    – 125 g sera białego
    – 75 g masła, zimnego
    – 1/2 łyżeczki soli
    – świeży lub suszony rozmaryn

    Nadzienie:
    – 200 g kwaśnej śmietany 18%
    – 200 g sera camembert
    – sól morska i kolorowy pieprz do smaku

    Do podania:
    – domowy dżem dyniowo-pomarańczowy
    – żurawina
    Sposób przygotowania:
    Ciasto maślano-serowe z rozmarynem: do przesianej mąki dodać ser i masło, posiekać wszystko nożem na drobne kawałeczki. Dodać sól, rozmaryn, wymieszać i i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc. Zimne ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż będzie miała złoty kolor. Wyjąć tartę, nie wyłączać piekarnika. Na tartę (może być gorąca) wylać kwaśną śmietanę i położyć pokrojony ser camembert. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać przez około 10 – 15 minut, aż ser się roztopi. Tartę podawać gorącą z domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną.

  5. avatar Laura pisze:

    A ja proponuję moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
    Ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
    – 1/2 szklanki polenty
    – 1 szklanka mleka
    – 1 szklanka wody
    – szczypta soli
    – olej lub oliwa do smażenia
    – 50 g startego żółtego sera

    Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy na patelni grillowej na odrobinie oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
    Bardzo polecam!

  6. avatar kropka010 pisze:

    Grissini z szynką szwarcwaldzką
    Składniki:

    paluszki grissini (można upiec samemu, ale po co utrudniać sobie życie)
    plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub każdej innej dojrzewającej
    rukola
    twarożek; smak dowolny, ja akurat użyłam łososiowego

    Przygotowanie:

    Plastry szynki smarujemy twarożkiem, układamy na nich rukolę i zawijamy wokół paluszków.Robimy to tak aby kawałki rukoli byly widoczne. Paluszki można powstawiać w ozdobnych szklaneczkach.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

AMPUKI ARGAN INFUSION od Inoar
Zacznij włosy olejować. Może być nawet zwykły olej kokosowy z dodatkiem kilku kropli...
Gdzie kupić ubrania dla dziecka?
Sklep producenta ubranek dla dzieci Kaola-Kid polecam. Ubranka kolorowe i wygodne, takie które dzieciakom...
AMPUKI ARGAN INFUSION od Inoar
Ewentualnie spróbuj ujarzmić włosy prostownicą z Inoar, możesz je lekko podkręcić lub wygładzić...
AMPUKI ARGAN INFUSION od Inoar
Stosuję od miesiąca i potwierdzam, że jest sztos! Wreszcie ujarzmiłam grzywkę, która stała...