Konkurs wakacyjny Aquaphor – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs wakacyjny Aquaphor – wyniki!

28 czerwca 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Miło nam ogłosić wyniki konkursu pod patronatem marki Aquaphor. Do wygrania były dzbanki filtrujące wodę Onyx oraz voucher na zabiegi Yasumi.

ZADANIE KONKURSOWE: Podaj swój ulubiony przepis na letni napój lub lodową lemoniadę.

Oto nagrodzone wypowiedzi:

miejsce 1:

KAMILKA EKO

Pyszna i zdrowa lemoniada na zakwasie z buraków do źródło drogocennych witamin i minerałów, którą serwuję mojej rodzinie zwykle dwa raz  roku, jest też idealna na upalne dni, świetnie gasi pragnienie.

Lemoniada na zakwasie z buraków

– 2 kg czerwonych buraków,
– kilka ząbków czosnku,
– 5 liści laurowych i 5 ziarenek ziela angielskiego,
– łyżka soli

dodatkowo: jabłko, imbir, natka pietruszki

Buraki szoruję i kroję na małe kawałki, układam w dużym słoju lub kamiennym garnku.  Dodaję czosnek, liście laurowe i ziele, przykrywam dużym burakiem. Całość zalewam letnią wodą przefiltrowaną z solą (pamiętajcie, że nie może wystawać z nad powierzchni żaden burak). Trzymam kilka dni w temperaturze pokojowej. Zakwas przelewam do blendera, dodaję jabłko, imbir, natkę pietruszki i całość blenduję.

Smacznego!

miejsce 2 i 3:

Marta:

Letni mix owoców i ziół

Składniki:
– 10 moreli
– 1/4 pomelo
– 1/2 szklanki pestek granatu
– 4 mrożone truskawki
– 2 torebki herbatki z czystka
– świeżo filtrowana woda
– lód (opcjonalnie)
– mięta (opcjonalnie)

Morele odpestkować, pomelo obrać i podzielić na cząstki. Wrzucić do blendera razem z pestkami granatu. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Zaparzyć herbatkę z czystka, napar (ok. 1/2 szklanki) wystudzić. Wszystko przelać do dzbanka, dopełnić świeżo filtrowaną wodą. Podawać z mrożonymi truskawkami, kilkoma pestkami granatu, lodem i listkami świeżej mięty. Można przechowywać w lodówce i pić przez cały dzień. W wersji dla dorosłych, wieczorową porą idealnie komponuje się z dżinem.

Gabika:

Moja letnia lemoniada towarzyska, której tajemny przepis znajdziecie poniżej, występuje w naszej dość nieprzewidywalnej strefie klimatycznej w dwóch wersjach: na upały i na chłodniejsze dni wakacji. Zawsze jednak smakuje najlepiej w dobranym towarzystwie, przyprawiona wysmakowanymi dowcipami i najnowszymi ploteczkami opowiadanymi w doborowym gronie przyjaciół.
Podstawowe składniki:
1/2 litra świeżo przefiltrowanej wody
2/3 szklanki cukru trzcinowego
szklanka malin
szklanka truskawek
sok z 1 limonki
sok z 1 mandarynki
Składniki opcjonalne, zależnie od pogody:
garść kostek lodu – dla schłodzenia – gdy akurat panują afrykańskie upały:)
łyżeczka imbiru – dla rozgrzania – gdy pogoda zapomina, jaką mamy porę roku i temperatura oscyluje między październikiem a listopadem:(
Przygotowanie:
Truskawki i maliny zasypać 1/2 szklanki cukru, by puściły sok. Przefiltrować wodę i dodać pozostały cukier, po czym zagotować ją i trzymać na ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści (czyli do 5 minut). Zmiksować maliny i truskawki, po czym przetrzeć je przez sitko. Wycisnąć sok z limonki. Dodać sok malinowo-truskawkowy oraz limonkowy do gorącej wody z cukrem. Wymieszać i odstawić do schłodzenia. W czasie upałów lemoniadę podawać mocno schłodzoną z dodatkiem kostek lodu, a w zimniejsze dni postawić na wersję na ciepło, z dodatkiem imbiru, by nieco rozgrzała zziębnięte towarzystwo:)

Gratulujemy!

Nagrodami w konkursie są:

I miejsce: dzbanek Aquaphor Onyx i  voucher na zabiegi Yasumi

II i III miejsce: dzbanek Aquaphor Onyx

 

Aquaphor Onyx

Aquaphor Onyx jest jednym z najnowszych modeli dzbanków filtrujących firmy Aquaphor. Charakteryzuje się unikalnym wzronictwem, dużą pojemnością wody przefiltrowanej (2 l), wygodną uchylną klapką do nalewania wody oraz wydajnym i skutecznie oczyszczającym wkładem B100-25 Mg+, który dodatkowo wzbogaca filtrowaną wodę o cząsteczki magnezu.

Dzbanek w stylu vintage, łączący elementy wzornictwa sprzed lat i współczesne rozwiązania konstrukcyjne. Model w owalnej obudowie, z poręczną rączką do pewnego trzymania sporej pojemności wody z wygodnym systemem nalewania wody w pokrywce to idealny wybór dla osób ceniących sobie wygodę użytkowania.

W dzbanku filtrującym Onyx znajduje się wkład B25Mg, który jest najnowszym osiągnięciem technologicznym Aquaphor. Dzięki unikalnym właściwościom materiałów filtrujących, opracowanych przez Aquaphor, wkład filtrujący nie tylko zapobiega osadzaniu się kamienia, ale również dba o nasze serce, wzbogacając wodę w magnez. B25Mg zawiera włókno Aqualen, dzięki któremu skutecznie usuwa jony metali ciężkich (np. rtęć, ołów), a także usuwa z wody m. in. chlor, fenol, pestycydy, żelazo, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody.

Pojemność dzbanka: 4,2 l/pojemność wody filtrowanej: 2 litry/wskaźnik wymiany wkładu: mechaniczny.

Szczegóły: aquaphor.pl

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

39 komentarzy do Konkurs wakacyjny Aquaphor – wyniki!

  1. avatar Bartosz pisze:

    Lemoniada po Żydowsku – przepis autorski

    Składniki (na jeden dzbanek):
    o 10 sztuk standardowych cytrynowych kostek lodu (sok z 2 sytryn + woda do woreczka na kostki lodu)
    o starta skórka z dwóch dużych KISZONYCH cytryn
    o 1/2 granata
    o 10 dużych izraelskich liści mięty
    o 2 łyżeczki syropu cukrowego
    o woda gazowana (najlepiej Muszynianka z Magnezem)

    Sposób przygotowania:
    Do dzbanka wrzucamy wszystkie składniki zaczynając od zestu z cytryny, następnie dodajemy granata, wrzucamy kostki lodu, zalewamy do pełna wodą gazowaną, wrzucamy zgniecione w rękach liście mięty i uzupełniamy do smaku syropem cukrowym.

    Najlepiej podać mocno schłodzony napój. Lekko słony aromat nadaje wyjątkowego smaku klasycznej lemoniadzie. Polecam :D

  2. avatar aducha6662 pisze:

    Mój przepis na letni napój? Na przekór wcale nie będzie on owocowy ale jakże orzeźwiający! Potrzebne będą:
    – pół surowego buraka,
    – 1 łodyga selera naciowego z liśćmi,
    – łyżka soku z brzozy,
    – kilka gałązek świeżego tymianku,
    – ok 500 ml wody
    – opcjonalnie kostki lodu.

    (Buraka obieram ze skórki i tnę na cienkie plasterki, które układam na dnie słoika. Wkładam do tego łodygę selera i wlewam sok z brzozy. Gałązki tymianku dociskam do ścianek słoika i wlewam wodę do pełna. Sok wstawiam na całą noc do lodówki – będzie dobry dopiero na drugi dzień, pity przez słomkę. Pychota!) :)

  3. avatar Weronika pisze:

    Mój ulubiony przepis na letnią lemoniadą to lemoniada arbuzowa, która jest bardzo orzeźwiająca. Nie wyobrażam sobie innej lemoniady na upalne i słoneczne dni. A więc oto przepis:
    1,5/2 kg arbuza
    2 cytryny
    1-2 łyżki miodu
    300 ml zimnej wody
    mięta
    Miąższ arbuza pokrój na kawałki, usuwając wszystkie pestki. Niektóre kawałki arbuza pokrój na małe kwadraty i zamróź jako kostki lodu. Pokrojone cząstki wrzuć do blendera. wyciśnij sok z 2 cytryn i przelej do arbuza. Dodaj 300 ml zimnej wody oraz 2 łyżki miodu, całość blenduj. Jednolitą masę przelej do dzbanka, wrzuć listki mięty oraz kostki zamrożonego wcześniej arbuza i gotowe.Jest to bardzo szybki przepis na smaczną lemoniadę.

  4. avatar coco pisze:

    Nic tak nie orzeźwia w gorący letni dzień jak kawa mrożona, którą uwielbiam właśnie za to, że tak doskonale chłodzi, gdy żar leje się z nieba :-). Na dwie długie szklanki napoju potrzebujemy:
    1 szkl.mleka krowie/sojowe
    1 szkl.parzonej schłodzonej kawy
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    kleks bitej śmietany do dekoracji
    polewa czekoladowa do dekoracji
    listek mięty do dekoracji
    kilka kostek lodu lub 2 gałki ulubionych lodów

    Mleko, kawę, kakao i cynamon miksujemy razem. Na dno dwóch wysokich szklanek wrzucamy kostki lodu lub po gałce ulubionych lodów, zalewamy zmiksowanym płynem, dekorujemy kleksem bitej śmietany, polewą czekoladową oraz listkiem mięty. Gotowe! Smacznego!

  5. avatar MartaS. pisze:

    Bardzo pyszna lemoniada, którą uwielbiam popijać w upalne dni. Do przygotowania używam syropu blue curacao (10 łyżek), borówki amerykańskie, 3 łyżki cukru, po 2 cytryny i limonki, 1l wody oraz kostki lodu. Najpierw wyciskam sok z cytryn i limonek. Następnie myję borówki, przekładam do rondelka i przesmażam z cukrem przez kilka minut. Taki roztwór przelewam przez gazę, żeby pozbyć się skórek. Potem mieszam roztwór z sokiem z cytryny i limonek, a na koniec łączę wszystko z wodą i syropem blue curacao. Wstawiam na kilka godzin do lodówki, a kiedy będzie odpowiednio zimna podaję z kostkami lodu. Świetne połączenie smaków, które chłodzi w lipcowe popołudnia :)

  6. avatar Kejti pisze:

    Zimny czaj
    Zaskakujące w tej wersji czaju jest to, że zanim go skosztujesz, musisz go schłodzić. Zatem, jeśli akurat przypadkiem masz w domu mocną herbatę, wodę, mleko – niekoniecznie bawole (może być nawet sojowe ) i przyprawy, jest szansa, że dasz radę przyrządzić sobie czaj. Świeżo zmielony kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, świeży imbir, cynamon, anyż, trawa cytrynowa, czarny pieprz i chilli to absolutne minimum. Do tego cukier lub miód, 20 minut gotowania, odcedzanie, porządne schłodzenie i rozkosz rozlewająca się po podniebieniu gwarantowana. A jeśli bardzo lubisz rozpieszczać swoje podniebienie, do czaju dodaj gałkę kulfi – lodów o smaku migdałowym. Spróbuj, a pokochasz!

  7. avatar Erna pisze:

    Mój ulubiony przepis na LEMONIADĘ Z HERBATY:
    Do zaparzonej i ostudzonej herbaty/3/4 szklanki/ dodajemy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, 2 łyżki miodu.
    Do dzbanka wlewamy przefiltrowany litr wody, herbatę osłodzona miodem z sokiem z pomarańczy, plasterki sparzonej pomarańczy, listki melisy i kilka kostek lodu. Smacznego!

  8. avatar AnnaS pisze:

    Mój przepis na letni napój?
    Wstać rano z łóżeczka, pójść do ogródeczka.
    Wziąć garść pietruszeczki i dwie garści porzeczki.
    Wrócić do domku i naparzyć wrzątku.
    Z lodówki wyjąć 2 cytrynki i pokroić w plasterki.
    Wrzucić do dzbanka wszystkie składniki, to takie fajne triki.
    Niech woda przestygnie, a ty odpocznij aktywnie!
    Po wody przestygnięciu wlej ją szczodrze, za pięciu!
    Do dzbanka oczywiście i zamieszaj obficie!
    Wrzuć 10 kostek lodu i rozkoszuj się smakiem cudu!! :)

Dodaj komentarz