Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

17 października 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

936535_162306260616841_656432389_n

Miło nam ogłosić wyniki w konkursie kulinarnym z firmą PRIMAVIKA! Dziękujemy za wspólną zabawę i podzielnie się z nami wszystkimi smakowitymi, zdrowymi i wegetariańskimi przepisami.

Do wygrania były 3 bogate zestawy składające się z 10  pysznych i wyjątkowych produktów – zdrowa żywność bez dodatków i konserwantów:

– masło migdałowe
– masło sezamowe słodzone agawą
– masło orzechowe z kawałkami czekolady
– musztarda ekologiczna BIO
– ketchup bez cukru dla dzieci BIO
– buraczki pychota BIO
– hummus paprykowy
– paprykarz wegetariański
– sznycelki
-pulpety w sosie pomidorowym

Aby wygrać kosz pełen smakołyków od firmy PRIMAVIKA wystarczyło  polubić funpage firmy na Facebooku oraz zamieścić w komentarzu pod tym artykułem lub na naszym funpage TUTAJ przepis na ulubione danie wegetariańskie.

 

kechup-dla-dzieci-305x319migdałowe-305x319

W tej edycji konkursu nagrody wędrują do autorek następujących przepisów:

Baśka:

PRZEPIS NA ORIENTALNE PIEROŻKI Z PIEKARNIKA

Składniki na ciasto:
– 2 szkl. mąki orkiszowej
– 1 szkl. mąki kukurydzianej
– łyżeczka kurkumy
– szczypta soli
– szczypta pieprzu cayenne
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1/3 szkl. wody

Mąkę mieszamy w misce wraz z przyprawami i olejem. Mieszając stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy elastyczną kulę i odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Składniki farszu:
– filiżanka soczewicy
– 1 cebula
– 3 marchewki
– pół selera
– 3 niewielkie ziemniaki
– pół brokułu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka przyprawy garam masala
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Namaczamy soczewicę przez 30 min., a następnie gotujemy przez około 20 min. Marchewkę, ziemniaki, seler i brokuł gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie blendujemy soczewicę  i ugotowane warzywa z dodatkiem oleju. Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawę garam masala. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy pierogi.
Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 25-30 min.
Pierożki podajemy z ulubionym sosem – ja uwielbiam je z sosem czosnkowym, ale wyśmienicie smakują również z pastą z avocado.
SMACZNEGO!

 

gadulka:

domowy wegetariański burger

zrobiłam dwa dni temu tu zdjecie https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204869410644586&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

puszka ciecierzycy w puszce. chilli, 3 ząbki czosnku, pieprz, sos sojowy – to wszystko miksujemy
garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, papryka drobno pokrojoną
dodajemy jajko i odrobinę bułki tartej – formujemy kotlety i smażymy na oleju. bierzemy bułkę pełnoziarnistą smarujemy pastą marchewkową
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204839566258495&set=a.10203022468792194.1073741887.1519137806&type=1&theater

12 średniej wielkości marchewek
1-2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta soli, szczypta pieprzu
Płaska łyżeczka kminu rzymskiego
2 ząbki czosnku
2 ziarna kardamonu
Kilka ziarenek kolendry

1/4 papryczki chili

1. Marchewkę obieramy, wykładamy na blaszkę, polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny
2. Gdy marchewka będzie miękka, kroimy ją na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski.
3. Kardamon i kolendrę rozdrabniamy w moździerzu.
4. Do marchewki dorzucamy wszystkie przyprawy, chili, rozdrobniony kardamon i kolendrę.
5. Całość blenderujemy na gładką maskę.
pyszna z chlebem

, dodajemy sałatę, pomidor

i mamy hamburgera

 

primavera77:

Jesienna chrupiąca wegetariańska tarta

Po ciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się burza…tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej…i oddałam się słodkiej nostalgii.

Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- dlatego spód jest ciemny!
-180 g mąki
-30 g cukru
-1 łyżka miodu
-1 łyżka wody
-1 jajo
-80 g margaryny
-1 łyżeczka sody

Na wierzch tarty
-jabłka pokrojone w plastry
-Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy – mocno orzechowy i delikatnie czekoladowy. Zawiera też cynk, cenne kwasy tłuszczowe i lecytynę. Jest produktem bezglutenowym, przeznaczonym również dla dzieci, dla wegan i wegetarian
-mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj od Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty
-miód rozpuszczony w kąpieli wodnej
-mielony cynamon

Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty.
Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia.
Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy.
W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika .
Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo .
Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe.
Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu i sobie odkroił.
Poukładaj jabłka na wierzchu.
Posyp je delikatnie cynamonem.
Następnie polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem.
Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu a skórka lekko pomarszczyła się.
Ja dałam na 5-7 minut.
Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się łamać. Z formy w której się piekła, wyłóż na zimny , duży talerz,odstaw do ostygnięcia, nie przykrywaj, bo spód zmięknie.

Smacznego jesiennego chrupania !

 

Serdecznie gratulujemy!

 zobacz również:

  1. Pozostałe konkursy
  2. Kulinarne Inspiracje
  3. Przepisy Czytelników
  4. Strefa Wegetariańska

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

84 komentarzy do Pyszności od firmy Primavika — wyniki konkursu!

  1. avatar Laura pisze:

    Moja druga propozycja wegetariańskiego dania to rewelacyjna sałatka z makaronem, rukolą, truskawkami i winogrono w balsamicznym dressingu:
    Składniki:
    – 1 opakowanie makaronu penne
    – 1 czerwona cebula
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 10 łyżek oliwy z oliwek
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
    Laura

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...