Serdecznie dziękujemy wszystkim czytelnikom i fanom programu za podzielenie się z nami ciekawymi przepisami na dania, które zachwycają Waszych gości!
Do wygrania były wspaniałe nagrody dla każdej Pani domu:
I nagroda: fartuch do barbecque otrzymuje Barbie1290 za schab w mleku
II nagroda: zestaw gadżetów kulinarnych (niebieski) otrzymuje olcia-gwiazdeczka za pieczarki nadziewane serem na rukoli
III nagroda: KSIĄŻKA Ewy Wachowicz otrzymuje truskawkaaa14 za super pyszne ciasto ferrero
Nagroda wyróżnienie: koc piknikowy wędruje do SallyBrovn
Nasze gratulacje! Nagrody wysyła sponsor konkursu. Wszyscy laureaci zostaną powiadomieni drogą pocztową.
Omlet fitness
Składniki:
– 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
– 1 łyżki posiekanych migdałów
– 1 żółtko
– 4 białka z jajek
– 3 łyżki mleka
– oliwa z oliwek
– serek Danio waniliowy
– banan
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.
Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.
Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).
to sushi z łososiem, bazylią i bananem :)
Nawet Ci, którzy sushi próbowali, kiwają głową z uznaniem.
Ryż gotuję kilkanaście minut, a gdy ostygnie, nakładam na nori zwinnie. Na dole układam kawałki łososia, liście bazylii, banana, troszkę majonezu i wasabi dokładam. Podaję z sosem sojowym, wszystkim gościom podoba się ten smak nowy i tak wyjątkowy :)
Danie, które zachwyca podniebienia moich gości to chatka serowa. Jest prosta w wykonaniu i pięknie wygląda. Potrzebujemy następujące składniki:
42 szt herbatników
1 kostka margaryny
1szklanka cukru pudru
galaretka agrestowa
0,5 kg sera białego
lukier np. zielony
Oto przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do stężenia. Ser zmielić, dodać margarynę i cukier puder, zmiksować. Na deseczce pokrytej folią aluminiową położyć herbatniki: prostokąt o wymiarach 3 herbatniki na 7 herbatników. Na herbatniki położyć połowę masy serowej. Przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatniki położyć drugą połowę masy i paski galaretki przez środkowy rząd herbatników. Podnieść folię po bokach unosząc do góry 2 boczne rzędy herbatników,aż krańce zetkną się ze sobą u góry. Chatkę owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę; po tym czasie chatkę zielonym lukrem.
AVOKADO Z OWOCAMI MORZA
składniki:
* 1 avokado
* puszka krewetek lub krabów (ok. 10 dag)
* 2 łyżki majonezu
* 1 łyżka koniaku
* 1 Łyżeczka przecieru pomidorowego
* sok z połówki cytryny
Krewetki lub kraby osączyć na sitku. Do majonezu dodać przecier pomidorowy i łyżkę koniaku. Avokado nie obierać, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Miąższ wydrążyć nie uszkadzając skórki. Wnętrze wydrążonej łupiny skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Wydrążony miąższ pokroić w kosteczkę i wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem i krabami lub krewetkami. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć do wydrążonych łupin.
Do avokado zazwyczaj podaję białe pieczywo.
Robię to avokado bardzo często, kiedy tylko spotykam się ze znajomymi :)
AROMATYCZNE ŻEBERKA W CZERWONYM WINIE
Składniki:
– ok. kg żeberek wieprzowych
– duża posiekana cebula
– kawałek kory cynamonu przełamany na pół
– 6 cienkich plasterków świeżego imbiru
– 200 ml cydru
Na glazurę:
– 0,5 filiżanki brązowego cukru
– 10 dkg masła
– 750 ml czerwonego wina
– 50 ml octu jabłkowego
– 2 łyżki musztardy Dijon
Na marynatę:
– łyżka grubej soli morskiej
– łyżka brązowego cukru
– 1,5 łyżki musztardy
– 1,5 łyżeczki listków tymianku
– łyżeczka tartego imbiru
– 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
– 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
Robię glazurę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Łączę również wszystkie składniki marynaty. Oczyszczam żeberka z błon, dzielę na mniejsze kawałki i polewam marynatą. Marynuję co najmniej 6 godzin, a najlepiej dobę. Rozgrzewam piekarnik do temp. 160 stopni. Wyjmuję żeberka z marynaty. Do naczynia do zapiekania wkładam siekaną cebulę, kawałki cynamonu i imbiru. Polewam cydrem. Na tym układam żeberka mięsem do dołu i przykrywam naczynie folią. Pieczę ok. godz., aż mięso zacznie odchodzić od kości. Rozgrzewam grill i podpiekam żeberka po 5 min. z każdej strony. Następnie polewam je glazurą (część sosu powinna zostać) i piekę kolejne 3 min. z każdej strony. Kroję żeberka na małe kawałki i serwuję z pozostałą glazurą. Palce lizać!
str 2 http://www.rossnet.pl/Drukuj.aspx?artID=197791
Danie, które zawsze zachwyca moich gości to placki dyniowo-ziemniaczane.
Składniki:
– 70 dkg miąższu z dyni piżmowej
– 1,5 kg ziemniaków obranych
– 1 pęczek koperku
– 1 pęczek cebuli dymki
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz, czosnek granulowany
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
– ziemniaki, dynie, koperek i cebulę włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę, dodaj jajka, obie mąki i wymieszaj dokładnie
– dopraw masę solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
– oliwę rozgrzej na patelni, nakładaj łyżką placki i smaż z obu stron, aż będą rumiane
Na moich znajomych zawsze robi wrażenie ciasto z kaszy manny!
Więc wcale nie zdradzam się, że jest bardzo proste!
http://urodaizdrowie.pl/ciasto-kasza-manna-pod-zurawina#&panel1-2
Lubię też ich zaskakiwać domowymi przekąskami, wszystko „homemade” żadnych chipsów czy krakersów, wszystkie przekąski robię sama. Chałwa, serowe paluszki, żaden problem. A sałatki? U mnie nigdy nie są nudne, truskawki, brzoskwinie, pomarańcze! Cudowne smaki!
Pasztet orzechowy nadziewany grzybami
Ciasto;100g mielonych migdałów,po 50 g mielonych orzechów włoskich,płatków migdałowych,białego chleba,chleba razowego,50 g orzechów włoskich posiekanych,60 g masła,2 ząbki czosnku,2 gałązki tymianku,łyżka posiekanej natki pietruszki.
Nadzienie;60 g masła,4 dymki,5 pomidorów,120 g pieczarek,120 g shiitake,200 g mrożonego groszku,sok z 1 cytryny,300 ml śmietany,łyżka posiekanego tymianku,łyżka natki pietruszki,sól,pieprz.
Ciasto-chleb biały i razowy drobno pokruszyć,połączyć z pozostałymi składnikami,zagnieść ciasto.Wyłożyć nim spód tortownicy.Zapiec na złoty kolor.
Nadzienie-Pomidory obrać,pokroić.Grzyby oczyścić,pokroić w paski.Na maśle zeszklić posiekaną cebulę,dodać pomidory,smażyć ,aż się rozgotują.Dodać grzyby-gotować ok 5 min.Dodać groszek,śmietanę,zagotować.Doprawić ziołami,solą , pieprzem,sokiem z cytryny.Nadzienie rozłożyć na spodzie podpieczonego ciasta.Piec 10 min w temp 200 stopni.Podawać ze świeżą sałatą.Tym wykwintnym pasztetem podbiłam serca rodziny i znajomych.