Konkurs Emalia Polska Pleszew – wyniki

3 kwietnia 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zasmakuj radości w te święta!

Emalia Polska Pleszew – Return to the Village

Serdecznie zapraszamy do wyników konkursu, w którym do wygrania były fantastyczne zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew – Return to the Village

ZADANIE KONKURSOWE: Podaj swój ulubiony przepis na danie z jajkami

Dziękujemy za wszystkie Wasze przepisy – wiele z nich jest tak pomysłowych, że moglibyśmy za nie nagrodzić pewnie z 10 osób… Jednak zgodnie z zasadami konkursu musieliśmy bardziej ograniczyć wybór i oto 3 zwycięskie przepisy, które ujęły nas humorem oraz niestandardowym podejściem do kwestii kulinarnych:

Ola i Mikołaj:

Chodź Mikołaj, zrobimy SZAKSZUKĘ – mówię od rana uradowana, ze ściśniętym już z głodu żołądkiem i cieknącą ślinką…

„Że czego szukasz?” – krzyczy mój mały pierworodny z drugiego końca mieszkania, choć tłumaczyłam mu już po tysiąckroć, że zdania nie zaczynamy od „że”.

SZAKSZUKĘ! – nerw mam już lekko nadszarpnięty.

Że krzak szukasz? Mamo, że jaki znów krzak – krzyczy on wniebogłosy, a ja mam wrażenie, że zaraz zapuka do nas sąsiad ze sztabem policji – co najmniej.

SZAKSZUKA!!! ŚNIADANIE BĘDZIE!!! – drę się, ile mogę.

Na co syn łagodnie: Mamo, to co od razu nie mówisz. Nie krzyczałbym tyle, tylko od razu bym przyszedł! Nakładaj, bo będzie zimne!

O, właśnie taka SZAKSZUKA panuje u nas w domu. Nikt niczego nie szuka, a bałagan (bo szakszuka oznacza właśnie bałagan :)) panuje niemiłosierny. Nie tylko na patelni! :) Otóż to – to danie pasuje do nas idealnie. Dlatego tak je uwielbiamy!

Oto przepis:

Cebulę kroimy w drobną kostkę („mamo, a dlaczego nie w prostokąt”) i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista („mamo, czemu szklista? Bo pokrywa się wtedy szkłem”?). Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku (mamo, jak czosnek może mieć zęby”?) i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili („chili, czyli”?). Smażymy jeszcze chwilę (Mamo, ile trwa chwila i dlaczego nie chwilę?) i wlewamy pomidory z puszki. Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy (Mikołaj miesza, więc nie zadaje już pytań :)) i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy („Mamo, nie mów tak brzydko”!). Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Gotujemy przez ok. 10-15 minut, aż białka jajek się zetną. Gotową szakszukę podajemy z pieczywem!

„Mamo, jak to do konkursu wysyłamy to dopisz jeszcze ode mnie „Smacznego, i że to jest naprawdę pycha to jajko w bałaganie!” – tak oto też Wam przekazuję! ;)

Polecamy,

dwie szakszuki, czyli bałaganiarze nie z tej Ziemi! :)

Mama Ola i syn Mikołaj

Joanna:

Jola:

Serdecznie gratulujemy!

Nagrodami w konkursie są zestawy garnków emaliowanych Emalia Polska Pleszew wzór Return to the Village. W skład każdego zestawu wchodzą: garnek i kubek ze wzorem Return to the Village.

O NAGRODACH:

Świąteczne gotowanie. Tradycyjne potrawy i dodatki – żur, biała kiełbasa, sałatki, jaja, pieczone mięsa – to podstawa wielkanocnego menu. Choć ich przygotowanie wymaga sporego nakładu czasu i pracy – efekt z pewnością jest tego wart. Świąteczne kucharzenie uprzyjemnić mogą wiosenne elementy dekoracyjne – choćby niewielkie, na przykład na naczyniach do gotowania, będą ożywczym akcentem w aranżacji.

Emalia Polska Pleszew proponuje kolekcje naczyń emaliowanych, które motywy zdobnicze są przygotowane ze szczególną starannością. Dzięki temu, oprócz funkcji użytkowych, stać się mogą one wyjątkową ozdobą kuchni w każdym stylu. Nowy wzór Return to the Village – motyw kurek ze stylizowanym napisem – z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aranżacji rustykalnych. Oryginalne zdobnictwo to nie jedyna zaleta naczyń emaliowanych Emalia Polska Pleszew. Garnki te wykonane są z wysokiej jakości surowca, który nie zawiera żadnych szkodliwych substancji. Mają gładką powierzchnię, która zapobiega osadzaniu się resztek i rozwojowi bakterii. Emalia nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, nie zmienia jej zapachu i smaku – można więc mieć pewność, że świąteczne smakołyki będą przygotowane idealnie.

 

Można je stosować na każdym rodzaju płyty – również indukcyjnych, a nawet używać do podgrzewania potraw w piekarniku. Idealnie sprawdzą się do przechowywania dań w lodówce.

Ceny: naczynia Emalia Polska Pleszew kolekcja Return do the Village: 19,90 – 48,90 zł

Wszystkie produkty są dostępne w sklepie internetowym:

www.zasmakujradosci.pl