Konfitura z płatków mniszka pełna słońca i pomarańczy

7 maja 2015, dodał: emma
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 litr płatków z kwiatów mniszka lekarskiego (lekko ugniecionych),
1/2 kg cukru,
2 cytryny, 2 pomarańcze,
1 żelfix
1 l wody

W słoneczny, ciepły dzionek, gdzieś gdzie paskudne macki naszej cywilizacji nie całkiem sięgają, znajdujemy łączkę pełną kwitnących mleczy, fachowo mniszkiem lekarskim zwanych i zrywamy w pełni rozwinięte łebki w ilości, która zapełni nam około trzylitrowy pojemnik.

Teraz część najbardziej żmudna, bo musimy z tych łebków wyskubać żółte płatki.
Proponuję przygotować sobie pełne, litrowe wiaderko lekko ugniecionych płatków.

Pełny przepis na moim blogu:

http://szminkawszpilkach.blogspot.com/2015/05/konfitura-z-patkow-mniszka-pena-sonca-i.html