Składniki:
1 litr płatków z kwiatów mniszka lekarskiego (lekko ugniecionych),
1/2 kg cukru,
2 cytryny, 2 pomarańcze,
1 żelfix
1 l wody
W słoneczny, ciepły dzionek, gdzieś gdzie paskudne macki naszej cywilizacji nie całkiem sięgają, znajdujemy łączkę pełną kwitnących mleczy, fachowo mniszkiem lekarskim zwanych i zrywamy w pełni rozwinięte łebki w ilości, która zapełni nam około trzylitrowy pojemnik.
Teraz część najbardziej żmudna, bo musimy z tych łebków wyskubać żółte płatki.
Proponuję przygotować sobie pełne, litrowe wiaderko lekko ugniecionych płatków.
Pełny przepis na moim blogu:
http://szminkawszpilkach.blogspot.com/2015/05/konfitura-z-patkow-mniszka-pena-sonca-i.html