Kolorowo, smacznie i zdrowo

2 czerwca 2011, dodał: Doren
Artykuł zewnętrzny

Coraz cieplejsze dni sprawiają, że chętniej sięgamy po świeże warzywa, które stają się obowiązkowym dodatkiem do przygotowywanych potraw. Ale jak je przyrządzić, aby dostarczały naszemu organizmowi jak największą ilość składników odżywczych i witamin?

Istotą zdrowego odżywiania jest nie tylko to co jemy, ale także właściwy sposób przygotowywania posiłków. Dotyczy to także warzyw, które podczas tradycyjnego gotowania w wodzie tracą ogromne ilości cennych dla organizmu wartości odżywczych i minerałów. Z kolei smażone na patelni, wchłaniają zbędne ilości tłuszczu przez co stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.

Wiemy już, że najlepszym i zalecanym przez wielu specjalistów ds. żywienia sposobem na sporządzanie zdrowych dań jest gotowanie na parze. Możemy to robić na wiele sposobów, tj.: w specjalnych szybkowarach, foliowych torebkach czy naczyniach, które są dostosowane do gotowania bez użycia wody i smażenia bez tłuszczu, takich jak na przykład firmy Zepter. Tak przygotowane warzywa zachowują nie tylko maksymalną ilość składników odżywczych i minerałów, ale nie tracą swojej właściwej konsystencji, koloru, naturalnego smaku i aromatu. Dodatkowo są lekkostrawne, nie zalegają w przewodzie pokarmowym i nie podrażniają żołądka, jelit, trzustki ani wątroby.

Regularnie spożywane posiłki, wzbogacone o warzywa, które stanowią najlepsze źródło witamin i wartości odżywczych, są podstawą do zachowania zdrowia, energii i… urody. Pamiętajmy o tym, ponieważ od sposobu w jaki się odżywiamy zależy także nasze dobre samopoczucie – a jest ono, tak samo jak zdrowie – bezcenne.

Więcej informacji: www.zepter.pl

file1307015786