Kokos – jak rozbić? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kokos – jak rozbić?

5 listopada 2010, dodał: Barbie1290
Artykuł zewnętrzny

Na początek należy wywiercić  w jego skorupie dziurkę (ja stosuję pilnik lub śrubokręt), przez którą należy wylać mleko. Taki napój wspaniale smakuje po schłodzeniu z mlekiem lub nawet sam.
Orzecha potem owijamy w bawełnianą ściereczkę, kładziemy na podłodze i jednym ruchem, dość silnym młotka rozbijamy. Dobrze, gdy orzech ma tylko jedno pęknięcie, bo łatwiej jest go wyporcjować. Potem oddzielamy jądro od skorupy, ułatwimy sobie to zadanie ogrzewając go około 6 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C. Jądro kokosa można potem zetrzeć na płatki czy wiórki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...