Klasyczny omlet z szynką i serem. Szybki, puszysty i pełen smaku na śniadanie

16 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Ten łatwy i szybki przepis na omlet z szynką i serem to pomysł na pyszne śniadanie, brunch lub prostą kolację. Najlepsze jednak jest to, że ten przepis można dostosować do wielu różnych i zamiennych składników. Dlatego jest to jeden z tych przepisów, które każdy powinien znać.

Klasyczny omlet to niemal idealne danie. Prosty i szybki w przygotowaniu, to sycący posiłek, który świetnie smakuje o każdej porze dnia. Co najlepsze, omlet można dostosować do tego, co mamy w lodówce. Przedstawiony przepis na omlet z szynką i serem prezentuje klasyczne połączenie smaków, ale możemy użyć tej metody, aby zrobić dowolny rodzaj omletu, jaki sobie wyobrazimy.

Podstawą każdego omletu są smaczne jajka. Ten przepis można rozszerzyć, aby użyć tylu jaj, ile pomieści nasza patelnia, ale sugeruję minimum trzy. Mniej niż trzy jajka rozprowadzają się zbyt cienko po patelni i smażą się zbyt szybko, nie zapewniając odpowiedniej konsystencji. Niespodziewany składnik przepisu na omlet to woda. I chociaż wiele osób zaleca dodawanie śmietany lub mleka do jajek, to tak naprawdę dodanie wody faktycznie sprawia, że omlet jest bardzo puszysty. Szynka stanowi pyszne, słodko-pikantne nadzienie, natomiast łagodny, kremowy ser szwajcarski świetnie dopełnia smak szynki i ładnie się topi.

Jaki ser użyć do wykonania omleta z szynką?

W przepisie można użyć niemal każdego sera, jaki lubimy, od łagodnych, rozpływających się serów, takich jak mozzarella i ser amerykański, po odmiany o bardziej wyrazistym smaku, takie jak ostry cheddar lub pepper jack. Idealny jest także ser kozi, chihuahua, parmezan, feta czy serek śmietankowy. Zamiennikiem szynki może być niemal każde mięso: siekany boczek, pikantna kiełbasa, wędliny, wędzony łosoś, chorizo, resztki kurczaka, krab, pancetta, prosciutto, cokolwiek mamy w lodówce prawdopodobnie świetnie smakuje w omlecie. Omlety to także świetny sposób na jedzenie większej ilości warzyw. Wystarczy pokroić gotowane lub pieczone warzywa, aby szybko i łatwo je dodać jako nadzienie lub podsmażyć świeże warzywa na patelni i stworzyć własne danie. Z omletem prawie każde warzywo smakuje świetnie: szparagi, papryka w dowolnym kolorze, szpinak, boćwina, jarmuż i inne warzywa liściaste, pieczarki, serca karczochów, cebula, pory, papryczki chili i wiele innych. Omlet można posypać posiekaną świeżą zieleniną lub dodać ją bezpośrednio do farszu. Moim zdaniem do omletów najbardziej pasuje bazylia, pietruszka i kolendra.

Jak przygotować omlet z szynką?

Składniki:
– 1 łyżka masła
– 3 duże jajka
– 3 łyżki wody
– 1/8 łyżeczki soli
– 1/8 łyżeczki pieprzu
– 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę, gotowanej szynki
– 1/4 szklanki startego sera szwajcarskiego

Przygotowanie:
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozpuścić masło. Lekko ubić jajka, wodę, sól i pieprz. Wlać mieszankę jajeczną na patelnię (mieszanka powinna natychmiast stężeć na brzegach). Gdy jajka się zetną, położyć szynkę na jednej stronie omleta i posypać serem, złożyć drugą stronę na nadzienie. Lekko podgrzać i zsunąć omlet na talerz.

Smacznego!