Kiwi jest nie tylko pięknym dekoracyjnym owocem, ale niezwykle smacznym , zawierającym mnóstwo cennych składników. Zasobny jest w cukry (10 %), pektyny (które korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi) miąższ kiwi jest źródłem witaminy C, i zawiera jej więcej niż niejeden owoc cytrusowy. Kiwi pojawiły się w Polsce w połowie lat 90 i stanowiły nie lada gratkę dla smakoszy owoców tropikalnych. Okazuje się, że ojczyzną kiwi są Chiny, gdzie rosło w dolinie Jangcy, i gdzie odkrył je w połowie XIX wieku botanik z Europy Robert Fortune. Co prawda nasiona Aktinidy chinensis zostały przywiezione do hodowli rośliny ozdobnej, ale szybko stał sie również doceniony jako smaczny owoc. Kiedy zrobisz galaretkę nie dodawaj do niej owoców kiwi, gdyż się nie zsiądzie właśnie ze względu na składnik: aktinidę.
Dlaczego nosi taka nazwę? Posiada bowiem malutkie włoski na swojej skórce, przez co wielu osobom kojarzyło się z puchem piskląt ptaków kiwi. Owoce kiwi smakiem przypominają po trosze truskawkę, agrest i melon. Do Polski trafiają owoce kiwi rosnące w Grecji i we Włoszech, zdaniem ekspertów najbardziej soczyste i najsłodsze.
Kiwi doskonale komponuje się z wszelkimi owocowymi sałatkami, pasuje również do mięsa drobiowego i łososia. Zawiera dużo więcej potasu niż banan, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca. Posiada dużą dawkę magnezu, który korzystnie wpływa na układ nerwowy i serce. Jest świetny dla osób dbających o linię – jeden owoc to tylko 45 kcal. Masz już więc ochotę na słodkie i soczyste kiwi?
Oto przepis na smaczna sałatkę owocową – koktajl z owocem kiwi:
– 50 dag kiwi
– 10 dag cukru pudru (opcjonalnie)
– 10 dag ciemnych winogron
– gałązki mięty
Listki mięty opłukać, kiwi obrać, jeden z owoców pokroić w plasterki i odstawić do dekoracji. Pozostałe owoce zmiksować z listkami mięty. Resztę kiwi pokroić w kostkę i wrzucic do zmiksowanych wcześniej owoców. Wsypać cukier puder, wymieszać. Winogrona pokroic na połówki, wyjąć pestki, przełożyć do owoców kiwi, deser przełożyc do pucharków i wstawić na 15 minut do lodówki, udekorować.