Kiszony i marynowany arbuz – zaskakujące przetwory, które pokochasz latem

dodał: Ewelina Szadkowska
Marynowany arbuz to pomysł, który zaskakuje. Nie mniej intrygujący jest arbuz w wersji kiszonej. Wypróbuj oba przepisy i sprawdź, w której wersji przekona Cię bardziej. To prawdziwy hit domowej spiżarni! Znakomity dodatek do obiadów, mięs i warzyw z grilla, a także ciekawostka kulinarna na rodzinne spotkania. Odkryj nieznaną wersję tego słodkiego owocu i jego fenomenalny smak w nowym wydaniu.
Do przetworów najlepiej wybrać średniej wielkości owoce. Powinny być dojrzałe w środku. Nie nadają się do nich owoce przejrzałe, z łatwo rozpadającym się miąższem. Wybieraj arbuzy jędrne, z zieloną i błyszczącą skórką, bez plam i uszkodzeń.
Ich miąższ jest zwarty i nie jest nadmiernie kruchy. Przy opukiwaniu arbuz powinien wydawać głęboki, dudniący odgłos. Jeśli owoc wydaje głuchy dźwięk, najpewniej jest niedojrzały. Dużym ułatwieniem będzie wybór odmiany bezpestkowej. W pozostałych przypadkach trzeba będzie usunąć nasiona. Arbuza przed krojeniem trzeba dokładnie umyć. Można polać skórkę wrzątkiem i włożyć go do zimnej wody albo zanurzyć w roztworze sody oczyszczonej i wyszorować. Tylko tak przygotowany owoc nadaje się do domowych przetworów.
Tak zrobisz marynowanego arbuza
Składniki:
– 2,5 kg arbuza (waga razem ze skórką),
– około 2 litry wody,
– 60 g soli kamiennej (30 g na każdy litr),
– 125 g cukru,
– 125 ml octu spirytusowego,
– świeże gałązki z kwiatostanami kopru,
– kilkanaście ziaren pieprzu (czarny lub kolorowy),
– opcjonalnie łyżka nasion gorczycy.
Przygotowanie:
Na początek pokrój arbuza w plastry o grubości około 3 cm. Następnie podziel je na trójkąty o mniej więcej jednakowej wielkości. Do marynowania wykorzystujemy miąższ razem ze skórkami, które po zamarynowaniu także będą jadalne. Postaraj się usunąć pestki. Kawałki arbuza włóż do wyparzonych słoików. Dodaj koper, pieprz i nasiona gorczycy. Zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i sól. Podgotuj jeszcze przez 3-4 minuty, następnie wlej ocet i dokładnie wymieszaj. Gorącą wodą zalej arbuza w słoikach, zostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni na górze. Słoiki szczelnie zamknij i ułóż w szerokim garnku, wyłożonym bawełnianą ściereczką. Wlej wodę tak, by zakrywała słoiki do około 2/3 ich wysokości. Pasteryzuj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem. Po kilkunastu godzinach przenieś je do chłodnej i ciemnej spiżarni lub piwniczki.
Przepis na kiszonego arbuza
Składniki:
– około 1 kg miąższu arbuza,
– 1 litr wody,
– 20 g soli kamiennej,
– kwiat kopru,
– opcjonalnie łyżeczka chili,
– 5 łyżek miodu kwiatowego.
Przygotowanie:
Miąższ arbuza pokrój w kostkę wielkości około 2 cm. Postaraj się dokładnie wypestkować. Wodę przegotuj i rozpuść w niej sól. Gdy nieco wystygnie, ale będzie wciąż ciepła, rozpuść w niej miód. Do słoika włóż koper oraz chili. Wypełnij go kostkami arbuza. Zalej zalewą tak, by przykryła owoce, zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Kiszonka będzie gotowa do spożycia już po 5 dniach.
Marynowany arbuz i arbuz kiszony to idealne dodatki do mięs, wędlin, potraw z grilla czy dań obiadowych. Sprawdzają się też jako lekka przekąska lub uzupełnienie wytrawnych pozycji, nawet w najbardziej wykwintnym menu. W przedstawionych przepisach znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć, żeby przygotować arbuza w słoikach krok po kroku. Wypróbuj je, zaskocz najbliższych i sama daj się zaskoczyć niezwykłym smakiem tak przyrządzonych owoców.