„NIE… ZWYKŁA KUCHNIA bo każdy jest inny”, czyli pierwsza książka kucharska Kingi Paruzel, to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia. Już 10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.
Kingę Paruzel, skromną absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych kierunku: Food Design, poznaliśmy w pierwszej, polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi” (www.kingaparuzel.pl) oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+, który plasuje się w czołówce programów stacji, dlatego w tym sezonie będziemy mieli okazję oglądać jego drugą edycję.
Kolejnym kulinarnym projektem Kingi jest książka „Nie… zwykła kuchnia”, w której proponuje nieskomplikowane przepisy na zdrowe, szybkie i zaskakujące potrawy przygotowane z powszechnie dostępnych produktów. Autorka udowadnia w niej, że z najprostszych składników połączonych z odrobiną chęci, porcją zapału oraz szczyptą własnej inwencji można wyczarować niebiańskie smaki. Co ważne, w książce Kinga nie narzuca sztywnych reguł gotowania. Przy każdym daniu podaje szereg ciekawych pomysłów i alternatywnych składników, tym samym zachęcając do kulinarnych eksperymentów i tworzenia własnych smaków, bo przecież każdy z nas jest inny, ma odmienny gust i podniebienie.
Książkę podzielono na pięć części. Pierwsza „No to start”, zawiera pomysły dań i starterów idealnych na śniadanie, bądź na początek kulinarnej uczty. W drugiej części pierwsze skrzypce grają zupy. Kinga nazywa je królowymi stołu, a w książce podaje przepisy na proste, ale wyjątkowe zupy w różnorodnych tonacjach smakowych. Kolejny rozdział „Konkretnie i treściwie” proponuje przepisy na dania główne, które dodadzą energii i siły na cały dzień. W części „Sama słodycz” autorka zaprasza, nie tylko łasuchy, do najlepszej cukierni świata. W ostatnim rozdziale „Na zdrowie” znajdziemy przepisy m.in. na spalającą tłuszcz wodę, zieloną dawkę zdrowia, miód z mlecza, a także napój imbirowy, niezastąpiony przy leczeniu przeziębienia.
W tej książce Kinga obok gotowania odkrywa swoją drugą pasję, jaką jest fotografia. Każdy przepis okraszony został wysmakowanymi zdjęciami jej autorstwa. Wszystkie dania wyglądają wybornie i pysznie. Dlatego właśnie „Nie… zwykła kuchnia” Kingi Paruzel to lektura, która pobudza wiele zmysłów, rozbudza pasję gotowania i pochłania do ostatniej strony.
Dane wydawnicze:
autor: Kinga Paruzel, tytuł: „Nie.. zwykła kuchnia”, Wydawnictwo: BURDA KSIĄŻKI, ISBN 978-83-7778-623-9, cena detaliczna: 49,90 zł, format: 190×250, liczba stron: 250, kategoria: książka kucharska, oprawa: twarda, premiera: 10 września 2014
www.burdaksiazki.pl
O Wydawnictwie BURDA KSIĄŻKI:
Wydawnictwo książkowe BURDA KSIĄŻKI istnieje od ponad dziesięciu lat. Wcześniej funkcjonowało pod nazwą G+J Książki, a od grudnia 2013 roku jako BURDA KSIĄŻKI. To czołowy wydawca literatury pięknej i popularnej, który rocznie wydaje ponad 300 pozycji książkowych. W ofercie BURDA KSIĄŻKI jest około 1200 tytułów. Są to: powieści, thrillery, poradniki, biografie, kulinaria, a także książki dla dzieci. W 2012 i 2013 roku wydawca otrzymał kolejno dwie statuetki Bestseller Empiku 2011 oraz statuetkę Bestseller Empiku 2012.
Wydawnictwo książkowe National Geographic jest liderem w dziedzinie publikacji ilustrowanych. Katalog wydawniczy obejmuje literaturę podróżniczą, poradniki fotograficzne, przewodniki turystyczne, książki popularnonaukowe dla dzieci i dorosłych oraz albumy. W sprzedaży jest ponad 200 tytułów. Znakiem rozpoznawczym publikacji National Geographic jest nie tylko charakterystyczna żółta ramka, ale także doskonałej jakości zdjęcia najwybitniejszych fotografików na świecie.
W 2014 Wydawnictwo Burda Książki zostało wyróżnione prestiżowym tytułem Wydawca Roku 2013 w ramach corocznych nagród przyznawanych przez „Magazyn Literacki KSIĄŻKI” – najstarsze i największe pismo dotyczące branży wydawniczej w Polsce.