Miło nam zaprezentować kolejną, niezależną opinię blogerki kulinarnej zkuchnidokuchni.blogspot.com, która testowała pyszne i zdrowe kawy GALCA:
Espresso z miodem na dzień dobry…
…tak się akurat składa moi Kochani, że „dzień dobry” to-to nie jest dzisiaj. Za oknem szaro, zimno , a do tego wiatr… porywisty wiatr. Brak energii, brak siły, brak.. entuzjazmu. Każdy mój dzień zaczynam od filiżanki espresso, gdyż tak wychowałam się we Włoszech. I tak mi już zostało.
Jakiś czas temu, do mojego domu zawitała paczucha pełna…kawy ! Kawy od producenta…z Ukrainy GALCA
Bardzo mnie zaciekawiło jak będzie smakowało espresso nie „italiano”, ale od największego ukraińskiego producenta kawy.
Troszkę sobie o nich poczytałam, gdyż chciałam wiedzieć z Kim mam do czynienia w mojej filiżance…Dlatego też nie bez znaczenia jest fakt, iż cechą wyróżniającą spółkę Galca jest troska o jakość produktów. W zakładach firmy zaimplementowane zostały standardy ISO 9001-1996, ISO 22000/HACCP oraz ISO 9001-2008. Parametry produkowanych napojów są rygorystycznie kontrolowane w laboratorium zarządzanym przez przedsiębiorstwo. Warto podkreślić, że spółka dysponuje wszystkimi certyfikatami wymaganymi do posługiwania się oznaczeniem EKO!
Tym bardziej moja ciekawość wzrosła.
Rozcięłam karton z kawą, a w środku… KAWA! Tak kawa w pełni tego słowa znaczeniu, zapach wspaniały zapach… absolutnie nie kwaśny. Ja nie toleruję odmian kwaskowatych. Do nozdrzy uderzył szlachetny bukiet z brazylijskiej arabiki, madagaskarskiej i indyjskiej robusty, poddany specjalnemu procesowi mielenia.
Już na dzień dobry wiedziałam, że będzie to mocne espresso o klasycznym smaku i nie pomyliłam się.
Zaparzyłam kawę moją ulubiona metodą, w moka.
Nie chcąc utracić bukietu i pełni smaku, posłodziłam moja kawkę… miodem. Miodem nie byle jakim bo …słonecznikowym.
Kawa mocna, aromatyczna i głęboka. Na pewno posmakuje tym, którzy zachwycają się…tureckim sposobem parzenia. Dla mnie idealna do moka i idealna do ekspresów ciśnieniowych.
Nie przesadzam – naprawdę dobra! Polecam !
Kawa zbożowa „Życiodajna” z Echinaceą
Moi Kochani, jak obiecałam napisać, tak piszę…tym razem o kawie zbożowej. To świetna alternatywa dla tych, którzy „przeginają” z espresso, ale nie mogą się obyć bez smaku kawy.Tak jak ja. Warto sięgnąć po „zamiennik”.
Na drugie śniadanko, kiedy ciągle niedosyt kawy…robię sobie „Życiodajną” zbożową kawkę od GALCA.
Ja nigdy nie zalewam kawy wrzątkiem, zawsze zalewam zbożowa gorącym mlekiem. Tak robiła moja mama, tak robię i ja.
Kawa smakuje wtedy jak…cappuccino we włoskiej cukierni. Z herbatnikami, na drugie śniadanko jest odrobinką wytchnienia. Smakuje wybornie. Ma kremową konsystencję. Idealna dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą pić kawy naturalnej. Albo dla tych, którzy tak jak ja, przeginają z espresso w ciągu dnia…
Kawa zbożowa naturalna OCZYSZCZAJĄCA
…z karpackim żeńszeniem…
Tę pełną aromatu kawę zbożową ukraińskiej firmy GALCA zaaplikowałam sobie przez….to całe zaćmienie.
Nie wiem czy człowiek może odczuwać jakiekolwiek skutki tego wydarzenia. Ja miałam zawroty głowy, było mi ciężko i duszno….spacer niewiele pomógł, a bałam się sięgnąć po kolejne już espresso. Sięgnęłam po zdrowszą alternatywę. Po kawę zbożową. Zalewam ją zawsze mlekiem.
Ta konkretna kawa zbożowa ma w swoim składzie ziarno jęczmienia 85%, korzeń cykorii 14,7% oraz korzeń żeń–szenia 0,3%. Ma kremowa konsystencję i wyrazisty smak. Dosmaczyłam ją syropem trzcinowym..i wypiłam ze smakiem..jeden kubek… a potem drugi… Przekonajcie się sami jaka jest dobra!
Ciasto kawowo-serniczkowe
To ciasto pokochają amatorzy kawki, pokochają matki i dadzą swoim dzieciom, gdyż ciasto … nie sypie się na dywan!
Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”– bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”.
Aromatyczne, kawowe, serniczkowe.
Składniki:
–1 kg sera białego zmielonego 3 razy w maszynce, ale może być również ser z wiaderka
– 5 jajek
– ok. 100 ml śmietany 18 %
– 2 budynie waniliowe bez cukru
– 125 g miękkiego masła
– 200 g drobnego cukru do wypieków
– szczypta wanilii z laski wanilii
– szczypta soli
– pełna łyżeczka gorzkiego kakao
– 1 i ½ łyżki Naturalnej kawy rozpuszczalnej granulowanej GALCA
– 1 łyżka oleju migdałowego
– 1 łyżka mąki migdałowej
– na spód : ok 20 herbatników
Najpierw rozpuść kawę w 6 łyżkach wrzątku. Rozdziel do dwóch filiżanek po równo. Do jednej z nich dodaj kakao. Odstaw do wystygnięcia. Masło, cukier, sól i trochę wanilii ubij w robocie na puszystą masę. Następnie dodaj po jednym jajku. Gdy jajka się skończą, miksuj jeszcze trochę, a następnie dodaj po łyżce sera. Nie przestawaj miksować. Dodaj śmietanę, potem budyń. Następnie powoli dodajemy łyżkę mąki premium migdałowej i łyżkę oleju migdałowego. Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia zostaw białą. Blaszkę (31 x 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Na herbatniki najpierw wyłóż masę białą, potem kawową a na koniec kakaową.
Pieczemy w 160 stopniach około 70 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.
Kawę zbożową można kupić w sklepie internetowym bdsklep.pl za jedynie 1,99 zł we wszystkich czterech smakach:
zobacz również:
- Rozdania Blogerek
- Wszystkie opinie i testy blogerek
- Głosuj na Kosmetyczny Hit Miesiąca!
- Strefa Urody