Pijesz codziennie kawę?

9 kwietnia 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Niektóre badania potwierdzają, że picie  niefiltrowanej kawy podnosi poziom cholesterolu we krwi.

Ziarno kawy zawiera substancję o nazwie „kafestol”, który powoduje wzrost stężenia cholesterolu. Kafestol uwalnia się w momencie zalewania wodą wrzącą mielonej kawy. Jeśli lubisz kawę po turecku, sytuacja jest podobna: kilkakrotne gotowanie drobno zmielonej kawy również uwalnia tę substancję. W przypadku gdy zamiast papierowego filtra do kawy używasz metalowe naczynie, kofestol również znjadzie się w naparze.

Wypicie filiżanki niefiltrowanej kawy, zawierającej nieraz do 4 miligramów kafestolu spowoduje wzrost stężenia cholesterolu o nawet 1 %.
A kawa espresso, o której był poprzedni artykuł? Również zawiera kafestol, gdyż do jej parzenia nie używa się filtrów papierowych. Im mniejsze espresso – tym zdrowsze, warto poprzestać na małych porcjach kawy.
Po wypiciu jednak około 5 filiżanek espresso w ciągu dnia poziom złego cholesterolu może się zwiększyć nawet o 2 %!

Podsumowując: stosuj do parzenia kawy papierowy filtr a unikniesz niezdrowego kafestolu, który podnosi poziom cholesterolu.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...