Pijesz codziennie kawę?

9 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Niektóre badania potwierdzają, że picie  niefiltrowanej kawy podnosi poziom cholesterolu we krwi.

Ziarno kawy zawiera substancję o nazwie „kafestol”, który powoduje wzrost stężenia cholesterolu. Kafestol uwalnia się w momencie zalewania wodą wrzącą mielonej kawy. Jeśli lubisz kawę po turecku, sytuacja jest podobna: kilkakrotne gotowanie drobno zmielonej kawy również uwalnia tę substancję. W przypadku gdy zamiast papierowego filtra do kawy używasz metalowe naczynie, kofestol również znjadzie się w naparze.

Wypicie filiżanki niefiltrowanej kawy, zawierającej nieraz do 4 miligramów kafestolu spowoduje wzrost stężenia cholesterolu o nawet 1 %.
A kawa espresso, o której był poprzedni artykuł? Również zawiera kafestol, gdyż do jej parzenia nie używa się filtrów papierowych. Im mniejsze espresso – tym zdrowsze, warto poprzestać na małych porcjach kawy.
Po wypiciu jednak około 5 filiżanek espresso w ciągu dnia poziom złego cholesterolu może się zwiększyć nawet o 2 %!

Podsumowując: stosuj do parzenia kawy papierowy filtr a unikniesz niezdrowego kafestolu, który podnosi poziom cholesterolu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...